Detoks Nedir?
*Yenilmesi tavsiye edilen gıdalar organik ya da doğal sebze meyveler, kavrulmamış kuruyemiş, kuru meyveler ve bitki çayıdır. Yapılacak bir haftalık uygulama ile hem formunuzu hem de bağışıklık sisteminizi koruyabilir. Kaliteli yaşamak ve yaş almak için kozmik beden temizliği (detoks) yapmanızı tavsiye ederiz.
*Kozmik beden temizliği dediğimiz ve yılda ilkbahar ve sonbahar olmak üzere iki kere yapılabilen bir uygulamadır. Ruhsal ve bedensel bir arınmadır. Tüm dinlerde olan bir arınma şeklidir.
*Bağışıklık sistemini yüzde 80 oranında güçlendirebilen ve vücudunuzun bakımını, temizliğini yapabilen bu program dolunay zamanlarında bir hafta süre ile yapılan bir uygulamadır. Detoks süreci boyunca şeker, un, rafine tuz, et ve fast food gıdaların tüketilmesi yasaktır.
KOZMİK GENÇLİK İKSİRİ
MALZEMELER
· 2 kase ıspanak (iyice
yıkanarak çiğ olarak konur)
· 2 salatalık
· 1 kereviz
· Maydanoz
· 2 elma
· 1 tutam ıhlamur
· Yarım limon
yıkanarak çiğ olarak konur)
· 2 salatalık
· 1 kereviz
· Maydanoz
· 2 elma
· 1 tutam ıhlamur
· Yarım limon
Bu sebzeleri karıştırıp, suyunu çıkardıktan sonra günde 3-4 bardak tüketilir.
ŞİFASI
Rahatlatır, sabahları dinç kalkmayı sağlar. Ödem ve toksin atımına yardımcı olur.
KOZMİK SEBZE ÇORBASI
MALZEMELER
· 1 adet soğan (A-B-C vitaminleri fosfor, iyot, kükürt)
· 1 adet kereviz (A, B ve C vitaminleri )
· 1 adet kabak (Fosfor, kalsiyum, sodyum,
potasyum, A, B1, B2, B3 vitaminleri)
· 1 adet patates (protein, B1, C vitamini ve potasyum )
· 4 diş sarımsak (A, B ve C vitamin, iyot, kükürt)
· 4 yemek kaşığı zeytinyağı (fosfor, azotlu maddeler ve F vitamini)
· 2 adet defne yaprağı (yağ, şeker, nişasta, palmitin, linol asit )
· 1 parça bütün zencefil (uçucu yağlar, fenol bileşikleri, nişasta, kalsiyum B ve C vitamini)
· 1 adet havuç (B, C, D, E vitamini)
· 5 adet taze fasulye (A vitamini, B1 ve potasyum)
· 1 adet enginar (karbonhidrat, yağ, demir fosfor, kalsiyum, magnezyum, A, B1, B2, C vitamini)
· 2 yemek kaşığı bezelye (protein, kalsiyum, fosfor, demir, A, B1, B2, C vitamini)
· Biraz brokoli (bakır, demir, çinko, kalsiyum, magnezyum, B1, B2, B6, beta karoten)
· Karabiber
· 1 adet kereviz (A, B ve C vitaminleri )
· 1 adet kabak (Fosfor, kalsiyum, sodyum,
potasyum, A, B1, B2, B3 vitaminleri)
· 1 adet patates (protein, B1, C vitamini ve potasyum )
· 4 diş sarımsak (A, B ve C vitamin, iyot, kükürt)
· 4 yemek kaşığı zeytinyağı (fosfor, azotlu maddeler ve F vitamini)
· 2 adet defne yaprağı (yağ, şeker, nişasta, palmitin, linol asit )
· 1 parça bütün zencefil (uçucu yağlar, fenol bileşikleri, nişasta, kalsiyum B ve C vitamini)
· 1 adet havuç (B, C, D, E vitamini)
· 5 adet taze fasulye (A vitamini, B1 ve potasyum)
· 1 adet enginar (karbonhidrat, yağ, demir fosfor, kalsiyum, magnezyum, A, B1, B2, C vitamini)
· 2 yemek kaşığı bezelye (protein, kalsiyum, fosfor, demir, A, B1, B2, C vitamini)
· Biraz brokoli (bakır, demir, çinko, kalsiyum, magnezyum, B1, B2, B6, beta karoten)
· Karabiber
Zeytinyağında sotelenen soğanın üzerine kare şeklinde doğranmış diğer sebzeler konulur. İsteğe göre mevsimsel diğer sebzelerden de eklenebilir. Sotelendikten sonra suyu ilave edilir. Yarı pişirme kıvamında tuzu ve baharatıyla servise sunulur.
ŞİFASI
İçindeki her sebzenin vücuda ayrı ayrı faydası olduğundan tüketilmesi çok faydalıdır.
KOZMİK KIŞ TÜRLÜSÜ
MALZEMELER
· 6-7 parça karnabahar
· 4 yemek kaş. zeytinyağı
· 1 adet kereviz
· 4 dal taze soğan
· 1 parça zencefil
· 2 adet defne yaprağı
· 3 yemek kaş. domates
· 100 gr. lahana
· 2 adet pırasa
· 2 adet soğan
· 6 diş sarımsak
· 10 dal ıspanak
· 2 adet havuç püresi
· 2 adet patates
· 4 yemek kaş. zeytinyağı
· 1 adet kereviz
· 4 dal taze soğan
· 1 parça zencefil
· 2 adet defne yaprağı
· 3 yemek kaş. domates
· 100 gr. lahana
· 2 adet pırasa
· 2 adet soğan
· 6 diş sarımsak
· 10 dal ıspanak
· 2 adet havuç püresi
· 2 adet patates
1-Zeytinyağında soğan ve sarımsak sotelendikten sonra sırasıyla bütün malzemeler 5-6 tur sotelenir.
2-Havuç, lahana, patates, kereviz, pırasa, ıspanak daha sonra domates ilave edilip baharatları katılır.
3-2 su bardağı et suyu ilave edildikten sonra 15-20 dakika pişirilip servise sunulur.
ŞİFASI
Tüm kış sebze olduğu için önemli bir mineral ve vitamin kaynağıdır. Besleyici yönü çok kuvvetlidir.
Not: İsteğe göre kuşbaşı et de katılabilir
ALKALİ DETOKS KÜRÜ
MALZEMELER
· 2 orta boy portakal
· 2 adet havuç
· Yarım kırmızı pancar
· 12 sap maydanoz
· 6 sap ıspanak
· 2 adet elma
· 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
· 2 gr himalaya kristal kaya tuzu
· 1 saşe (6 gr) Maranki nutri fiber lif
· 2 adet havuç
· Yarım kırmızı pancar
· 12 sap maydanoz
· 6 sap ıspanak
· 2 adet elma
· 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
· 2 gr himalaya kristal kaya tuzu
· 1 saşe (6 gr) Maranki nutri fiber lif
Öncelikle portakal, havuç, elma, maydanoz, ıspanak ve kırmızı pancarımızı katı meyve sıkacağında sıkıldıktan sonra bir büyük boy su bardağına (400 ml) alınır üzerine kaya tuzu, zeytinyağı ve fiber lif tozu eklenir ve iyice karıştırıldıktan sonra içilebilir. Kürümüz sabahları aç karna uygulanmalıdır. Kürümüze 21 gün devam edilmesini tavsiye ederiz.
Afiyet ve şifa ile…
Afiyet ve şifa ile…
KOZMİK DETOKS ÇAYI
MALZEMELER
· 100 gr yeşilçay
· 25 gr ıhlamur çiçeği
· 50 gr kiraz sapı
· 50 gr mısır püskülü
· 100 gr hibiscüs
· 30 gr sinameki
· 15 gr karanfil
· 50 gr tarçın kabuğu
· 100 gr funda yaprağı
· 25 gr ısırgan yaprağı
· 50 gr mate yaprağı
· 50 gr maydanoz tozu
· 50 gr civanperçemi
· 25 gr ıhlamur çiçeği
· 50 gr kiraz sapı
· 50 gr mısır püskülü
· 100 gr hibiscüs
· 30 gr sinameki
· 15 gr karanfil
· 50 gr tarçın kabuğu
· 100 gr funda yaprağı
· 25 gr ısırgan yaprağı
· 50 gr mate yaprağı
· 50 gr maydanoz tozu
· 50 gr civanperçemi
Yukarıda yazılan bitkiler belirtilen gramajlarına uygun şekilde harmanlanır. Günde 3 ile 5 bardak arasında içilir.
1 su bardağı kadar detoks çayı için 200 ml sıcak suya 1 tutam kadar harmanlanmış bitkilerimizden oluşan karışımdan eklenir. 5 dakika demlenir ve içilir.
1 su bardağı kadar detoks çayı için 200 ml sıcak suya 1 tutam kadar harmanlanmış bitkilerimizden oluşan karışımdan eklenir. 5 dakika demlenir ve içilir.
FORMDA KALMAK İÇİN
Formunuzu korumak için doğru karışımları yaparak beslenmeniz yeterli
MALZEMELER
· 5 adet dereotu
· 6 dal nane
· 4 adet roka
· 6 dal tere
· 8 adet maydanoz
· 2 dal fesleğen
· 3 dal reyhan
· 1 adet limon
· 1 adet portakal
· 2 adet kivi
· 1 litre su
· 150 gram bal
· 6 dal nane
· 4 adet roka
· 6 dal tere
· 8 adet maydanoz
· 2 dal fesleğen
· 3 dal reyhan
· 1 adet limon
· 1 adet portakal
· 2 adet kivi
· 1 litre su
· 150 gram bal
Kivi, portakal, limon kabukları soyulup ikiye bölünür. Yeşilliklerle beraber bir litre suyun içerisine atılıp 4 dakika kaynatılır. 15 dakika demlendikten sonra, ezerek süzülüp içilir.
Not: Spor yapanların sabahları aç karnına içmeleri tavsiye edilir.
BEYAZ LAHANA ÇORBASI
Mevsimi: Lahana kış mevsimine ait bir sebze olduğu için çorbasının da sadece kış aylarında içilmesi tavsiye edilir
MALZEMELER
· 250 gr beyaz lahana (Bol miktarda potasyum, sodyum, selenyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, B, C, E ve U vitaminleri)
· 1 baş orta boy soğan (A, B ve bol miktarda C vitamini, fosfor, iyot, kükürt)
· 6 diş sarımsak (A, B ve bol miktarda C vitamini, iyot, kükürt)
· 3 yemek kaşığı domates püresi ya da rendesi (Likopen, kalsiyum, fosfor, potasyum, A, B, C ve K vitaminleri)
· 1 yemek kaşığı ince doğranmış maydanoz
· 3 yemek kaşığı ince bulgur (B1 ve B2 vitamini, yüksek protein, kalsiyum, demir, niasin)
· 3 yemek kaşığı zeytinyağı (Fosfor, ozotlu maddeler ve
F vitamini)
· 1 adet havuç (A, B, B1, B2,
B3, C, D ve E vitaminleri, protein, kalsiyum, sodyum, magnezyum, folik asit)
· Kıvamı kadar tuz
· Biraz kırmızı pul biber
(C vitamini, kapsaisinoit
ve uçucu yağ içerir)
· Yarım çay kaşığı toz zencefil (Bol miktarda uçucu yağ, nişasta, kalsiyum,
B ve C vitamini)
· 1 baş orta boy soğan (A, B ve bol miktarda C vitamini, fosfor, iyot, kükürt)
· 6 diş sarımsak (A, B ve bol miktarda C vitamini, iyot, kükürt)
· 3 yemek kaşığı domates püresi ya da rendesi (Likopen, kalsiyum, fosfor, potasyum, A, B, C ve K vitaminleri)
· 1 yemek kaşığı ince doğranmış maydanoz
· 3 yemek kaşığı ince bulgur (B1 ve B2 vitamini, yüksek protein, kalsiyum, demir, niasin)
· 3 yemek kaşığı zeytinyağı (Fosfor, ozotlu maddeler ve
F vitamini)
· 1 adet havuç (A, B, B1, B2,
B3, C, D ve E vitaminleri, protein, kalsiyum, sodyum, magnezyum, folik asit)
· Kıvamı kadar tuz
· Biraz kırmızı pul biber
(C vitamini, kapsaisinoit
ve uçucu yağ içerir)
· Yarım çay kaşığı toz zencefil (Bol miktarda uçucu yağ, nişasta, kalsiyum,
B ve C vitamini)
İnce ince kıyılan soğan ve sarımsak zeytinyağında sotelendikten sonra, rendelenen havuç ve yine incecik kıyılmış lahana ilave edilir. Üzerine domates püresi ya da rendelenmiş domatesler eklenip, suyu aktarılır. Kaynamaya başlayan karışımın içine tuzu, bulguru ve baharatı atılıp, 3-4 taşım daha kaynatıp servis yapılır.
ŞİFASI
Kanı temizleyen lahana, bedende biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olur. İçindeki “glocosinolate” adı verilen etkin maddesini diğer sebzelerden daha çok barındırması sebebiyle kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı olur. Besin değeri çok yüksek olan bir sebzedir. Zayıflamaya yardımcı olur.
MAYDANOZ ÇORBASI
Mevsimi: Her mevsim pişirilebilecek bir çorbadır.
MALZEMELER
· 1 bağ maydanoz (Uçucu yağlar, apiin, B1, B2, C vitaminleri)
· 6 diş sarımsak (A, B, ve bol miktarda C vitamini, iyot, kükürt)
· 3 yemek kaşığı zeytinyağı (Bol fosfor ve E vitamini)
· 1,5 yemek kaşığı un (Nişasta, protein, enzim, karbonhidrat)
· 1 su bardağı süt (Protein, yağ, vitamin, kalsiyum ve fosfor)
· Toz beyaz biber (Uçucu yağ alkolit olan pipernigrum)
· Kıvamı kadar tuz (NaCI)
· Yarım toz zencefil (Uçucu yağlar, fenol bileşikleri, nişasta, kalsiyum, B ve C vitaminleri)
· 3 su bardağı su (H2O)
· 6 diş sarımsak (A, B, ve bol miktarda C vitamini, iyot, kükürt)
· 3 yemek kaşığı zeytinyağı (Bol fosfor ve E vitamini)
· 1,5 yemek kaşığı un (Nişasta, protein, enzim, karbonhidrat)
· 1 su bardağı süt (Protein, yağ, vitamin, kalsiyum ve fosfor)
· Toz beyaz biber (Uçucu yağ alkolit olan pipernigrum)
· Kıvamı kadar tuz (NaCI)
· Yarım toz zencefil (Uçucu yağlar, fenol bileşikleri, nişasta, kalsiyum, B ve C vitaminleri)
· 3 su bardağı su (H2O)
Sarımsaklar zeytinyağında incecik doğranıp sotelendikten sonra üzerine un ilave edilip, pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyılan maydanozlar kavrulan unun üzerine eklenip sütü ve baharatı konulup karıştırılır. Su ilave edilip pişirilir.
ŞİFASI
Her gün düzenli olarak yenilen maydanoz, şişmanlamayı önler. Özellikle saplar kuvvetli bir idrar sökücüdür. Terleticidir. Vücutta biriken zehirli maddeleri boşaltır. Cilt güzelliği üzerine olumlu etkisi vardır.
KADINLARA ÖZEL
Erken menopoz şikayeti olanlar, adet ağrısı şikayetleri, kadın hastalıkları olanlar için hazırlanmış birbirinden eşsiz şifalı yemek ve kürler…
ZEYTİNYAĞLI KIŞ TÜRLÜSÜ
Mevsimi: Kış
MALZEMELER
· 5 yemek kaşığı zeytinyağı
· 20 – 25 yaprak ıspanak
· Yarım çay kaşığı zencefil
· 250 gr beyaz lahana
· 1 adet pırasa
· 1 adet havuç
· 1 adet kereviz
· 2 adet soğan
· 8 diş sarımsak
· 1 adet patates
· Tuz şeker
· 2 adet limon
· 20 – 25 yaprak ıspanak
· Yarım çay kaşığı zencefil
· 250 gr beyaz lahana
· 1 adet pırasa
· 1 adet havuç
· 1 adet kereviz
· 2 adet soğan
· 8 diş sarımsak
· 1 adet patates
· Tuz şeker
· 2 adet limon
Zeytinyağında sotelenen soğan ve sarımsağın üzerine sırasıyla havuç, lahana, patates, pırasa, kereviz ve ıspanak ilave edilir. Yemeğin içine baharatları da eklendikten sonra üzerine geçmeyecek şekilde suyu eklenir. Tuzu ve limonu ayarlanıp 15 – 20 dakika pişirilip, soğuk olarak servise sunulur.
ŞİFASI
Mevsiminde kullanılan sebzelerle yapılan kış türlüsü, vücut için doping niteliğindedir.
HAYIT TOHUMU
Alternatif tıp dünyasına kazandırılan önemli bir bitki olan hayıt otunun faydaları saymakla bitmiyor. Sadece bitkinin kendisinin değil tohumunun da çok ciddi faydalarının olduğu keşfedilmiştir. Hayıt otu, mine çiçeğigiller familyasından, Batı ve Güney Anadolu’da yetişen bir ağaçtır.
Nasıl hazırlanır?
Hayıt tohumunun faydaları için yarım çay miktarındaki hayıt tohumunu azıcık ezin. Sonra bu ezilmiş tohumu 5 dakika boyunca 1 bardak suyun içinde kaynatın. 10 dakika kadar demlendikten sonra içebilirsiniz.
HUMUS ÇORBASI
Mevsimi: Her mevsim pişirilebilecek bir çorbadır.
MALZEMELER
· 2 su bardağı nohut (Fosfor, potasyum, kalsiyum, demir, kükürt, B vitaminleri ve protein)
· 1 çay bardağı tahin (Yağ, protein, esansiyel amino asitler)
· 4 diş sarımsak (A, B ve bol miktarda C vitamini, iyot, kükürt)
· 1 baş soğan (A, B, C vitaminleri, fosfor, iyot, kükürt)
· 1 adet limon suyu (A, B1, B3, C vitaminleri, folik asit, sodyum, potasyum, magnezyum, demir, karbonhidrat)
· 3 yemek kaşığı zeytinyağı (Fosfor, azotlu maddeler
ve F vitamini)
· 1 çay kaşığı kırmızı
toz biber (Kapsaisinoitler ve uçucu yağ )
· 1 çay bardağı tahin (Yağ, protein, esansiyel amino asitler)
· 4 diş sarımsak (A, B ve bol miktarda C vitamini, iyot, kükürt)
· 1 baş soğan (A, B, C vitaminleri, fosfor, iyot, kükürt)
· 1 adet limon suyu (A, B1, B3, C vitaminleri, folik asit, sodyum, potasyum, magnezyum, demir, karbonhidrat)
· 3 yemek kaşığı zeytinyağı (Fosfor, azotlu maddeler
ve F vitamini)
· 1 çay kaşığı kırmızı
toz biber (Kapsaisinoitler ve uçucu yağ )
2 su bardağı nohut bir gün önceden ıslatılır. 1 litre su ile pişirildikten sonra blender’la iyice ezilip içine tahin, limon suyu, sarımsak ve tuzunu ilave edilip 5 dakika daha kaynatılır. Ayrı bir tavada zeytinyağında kızdırılan kırmızı toz biber çorba servise sunulurken ilave edilir.
ŞİFASI
Beyinsel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Bağırsakları yumuşatarak, bol idrar söktürür. Östrojen hormonunu dengeleyici özelliği nedeniyle menopoz döneminde kullanılması tavsiye edilir.
YERELMASI BASTISI
Mevsimi: kış
MALZEMELER
· 1 kg yerelması
· 4 adet sivribiber
· 3 adet domates
· 2 adet soğan
· 8 diş sarımsak
· 500 gr kuşbaşı doğranmış keçi eti
· 4 dal taze kekik
· Tuz, karabiber
· 2 adet defneyaprağı
· 4 yemek kaşığı zeytinyağı
· 4 adet sivribiber
· 3 adet domates
· 2 adet soğan
· 8 diş sarımsak
· 500 gr kuşbaşı doğranmış keçi eti
· 4 dal taze kekik
· Tuz, karabiber
· 2 adet defneyaprağı
· 4 yemek kaşığı zeytinyağı
Zeytinyağında soğan, sarımsak sote yapıldıktan sonra kuşbaşı şekilde doğranmış keçi eti ilave edilir. Suyunu çekene kadar pişirilen etlerin içine 2 adet domates rendesi ve 1,5 su bardağı et suyu ilave edilir. Yarı pişme kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ayrı bir tencerede yer elması, biberler, domatesler, parmak büyüklüğünde doğrandıktan sonra tencerenin ortası boş kalacak şekilde dizilir ve ortasına yarı pişmiş etimiz konulup tuzu, baharatı ve suyu ayarlanır. 18 – 20 dakika kısık ateşte pişirilen yemek, şekli bozulmadan ters çevrilerek servise sunulur.
ŞİFASI
Vücut direncini ve cinsel gücü artırır. İçerdiği besin değerleri ile kansızlığa iyi gelir. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Basur şikayetlerini azaltır. Cildi güzelleştirir.
İNCİR TATLISI
MALZEMELER
· 1 adet kabuk tarçın
· 12 adet bütün ceviz
· 12 adet kuru incir
· 500 gr su
· 250 gr bal
· 12 adet bütün ceviz
· 12 adet kuru incir
· 500 gr su
· 250 gr bal
500 gr su ve 250 gr bal kaynama noktasına geldiğinde, bir gece önceden ıslatılmış kuru incirler tarçınla birlikte içine atılır. 10 – 15 dakika kısık ateşte kaynatılıp çıkartılan incirler, soğuduktan sonra ikiye yarılıp, içine ceviz konularak servise sunulur.
ŞİFASI
Taze ve özellikle kuru incirin yenilmesiyle insan bedenin hücreleri yenilenir. İncir, içerdiği yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besindir. 100 gr kuru incir yenilirse bedenin günlük gereksinimlerinden kalsiyumun yüzde 17’si, demir ve magnezyumun yüzde 30’u fosforun yüzde 20’si, B1 vitamininin yüzde 5’i ve B2 vitamininin yüzde 4’ü alınmış olur. Kabızlık ve kalın bağırsak problemi olanlara önerilir.
Erken menopoz için Maranki’den özel kür
MALZEMELER
· 1 tutam adaçayı
· 1 tutam civanperçemi
· 1 tutam hayıt tohumu
· 1 tutam kiraz sapı
· 3 adet parçalanmış kuru incir
· 1 tutam civanperçemi
· 1 tutam hayıt tohumu
· 1 tutam kiraz sapı
· 3 adet parçalanmış kuru incir
Adaçayı, civan perçemi, kuru incir, hayıt, kiraz sapını 1,5 litre kaynamakta olan su içerisine ilave ettikten sonra 2 taşım kaynatıp ocaktan alınız. 5 dakika demlendikten sonra süzüp içebilirsiniz. Sabah, öğle, akşam birer su bardağı içilmesi tavsiye edilmektedir. 7 gün kullanmanız önerilmektedir.
DİKKAT
Yazı dizisinin sağlık ve hastalıklarla ilgili kısımları Tıp Hekimi Dr. Ali Özgür tarafından hazırlanmıştır.
Yazı dizisinde adı geçen bitkileri alerji testi yaptırmadan kullanmanız tavsiye edilmemektedir.
Hazırlanan kür, yemek ve bitkiler hastalık tedavisi için değil, haber ve bilgi amaçlı olarak sağlıklı ve kaliteli yaşamak için önerilmektedir.
Hazırlanan bilgileri uygulamaya başlamadan önce sağlık uzmanınızın görüş ve onayı alınmalıdır.
Yazı dizisinde adı geçen bitkileri alerji testi yaptırmadan kullanmanız tavsiye edilmemektedir.
Hazırlanan kür, yemek ve bitkiler hastalık tedavisi için değil, haber ve bilgi amaçlı olarak sağlıklı ve kaliteli yaşamak için önerilmektedir.
Hazırlanan bilgileri uygulamaya başlamadan önce sağlık uzmanınızın görüş ve onayı alınmalıdır.
Ahmet Maranki / Hürriyet
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder