Son yıllarda kilo verememe nedenleri arasında yer alan ve özellikle kadınlarda görülen insülin direnci yani kan şekeri normalken insülin hormonunun fazla salgılanması durumu zamanla Tip 2 diyabete zemin hazırlıyor…
İnsülin anahtar görevi gören bir hormondur. Kanda dolaşan ve bir çeşit şeker olan glikozun anahtar gibi hücrelerin açılmasına ve kandaki glikozun hücrelerin içine alınmasına yardım ederek enerji üretir. Bazen bu anahtar-kilit mekanizması çalışmayabilir. Bu durumda da insülin direnci gelişir. Glikoz hücrelere giremez, kullanılamaz ve kanda yükselir… Eğer sizin kilonuz da normalin çok üstündeyse, yeterince yürüyüş yapmıyorsanız ve yüksek kan basıncına sahipseniz risk altındasınız demektir.
Teşhis yöntemi
İnsülin testi biraz karışık ve rahatsız edici olabilir. Doktorunuz büyük ihtimalle öncelikle kanda olması gereken miktarın üzerindeki şeker oranına sahip olup olmadığınıza bakacaktır. Daha sonra bir süre aç kalıp tekrar açlık kan şekerinize bakacak ve daha önce elde ettiği verilerle kıyaslayacaktır. Değerleriniz normalin üzerinde çıkarsa, insülin direnciniz olduğu teşhis edilir.
Şeker hastası olabilirsiniz
Hücrelerinize glikoz girebilmesi için sürekli insülin üretmeye çalışmak pankreas açısından zor bir iştir. İnsülin üreten hücreler eninde sonunda yıpranarak şeker hastalığına zemin hazırlayabilir veya tip 2 diyabete yol açabilir. İnsülin direncini erken fark edip yaşam tarzınızı değiştirebilirseniz bu durumu önleyebilirsiniz.
Bu tavsiyelere kulak verin!
Doğru beslenin
Tatlıyı, rafine tahılları ve hayvansal yağları kesip daha çok sebze, meyve ve tam tahıllı ürünler tüketin. Bu tür bir beslenme planı, sağlıklı kiloya ulaşıp bu formu korumanızı sağlayacak, aynı zamanda da hücrelerinizin insülini daha kolay kullanmasına yardımcı olacaktır. Tuz yemeyi azaltıp sağlıklı beslenmeye yönelik bir diyet yapar ve hareketli olursanız insülin direnciniz düşebilir. Yapılan araştırmalar, D vitamini seviyesinin düşmesiyle vücudun insülini rahatça kullanamaması arasında bağlantı olduğunu göstermiştir.
Hareketlenin
Fiziksel aktiviteler insülin direnciyle savaşırken ilerleme kaydetmenizi sağlar. Tıpkı sağlıklı beslenme gibi kilo vermenize de yardımcı olur. Egzersiz yapmak aynı zamanda hücrelerinizin, özellikle de kaslarınızın insülini gerektiği gibi kullanmasını sağlar. Haftanın çoğu günü en az yarımşar saat egzersiz yapmayı hedefleyin.
Metabolik sendrom
İnsülin direnci bu sendromun bir parçasıdır. Metabolik sendromu olan kişilerde şu belirtilerden en az üçü görülür: Geniş bel çevresi, yüksek trigliserit, düşük HDL (iyi huylu) kolesterol, yüksek tansiyon ve kanda normalden yüksek glikoz miktarı. Bütün bu faktörler, diyabet, kalp hastalığı ve felç olasılıklarını arttırır.
Taylan Kümeli / Sözcü
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder