4 Ekim 2015 Pazar

Akdeniz Diyeti’ni sevmeniz için 12 önemli neden

Akdeniz diyeti, günümüzde biz uzmanların en çok önerdiği beslenme şekillerinin başında geliyor. Bu sağlıklı diyet, lif içeriği zengin sebze ve meyvelerle, Omega 3 içeren az yağlı asitlerden oluşuyor. İşte 12 faydası…

Yazı: Uzman Diyetisten Taylan Kümeli

1-Kalori hesabı yok! Akdeniz tarzıbeslenmede, kalori sayma veya bazı ana besin gruplarını kesme yoktur. Bunun yerine kötü yağları iyileriyle değiştirecek (tereyağı yerine zeytinyağı, kırmızı et yerine balık gibi), şekerli tatlılar yerine taze meyve tüketecek, lezzetli sebze ve baklagilleri tadacaksınız.Kuruyemiş de tüketebilirsiniz ancak günde bir avucu geçmemeli.

2-Yemekler gerçekten taze: Akdeniz insanları gibi beslenmeyidenediğinizdedondurulmuş yiyecek kullanmaz veya fast food dükkânlarına uğramazsınız. Asıl odaklanmanız gereken nokta yiyeceklerin taze, sezonunda, basitçe hazırlanmış ve lezzetli olmalarını sağlamaktır.

3- Ekmek tüketebilirsiniz: Akdeniz beslenmesinin en önemli yiyeceği olan tamtahıllı ekmeği seçebilirsiniz. Tam tahıllar ile yapılan ekmek beyaz undan yapılana göre daha fazla protein ve mineral içerir, genellikle daha sağlıklıdır. Buda size şekler yüklemesi yapmayacağı anlamına gelir. Tam tahıllı pide ekmeği ile birlikte zeytinyağı veya humusu deneyebilirsiniz.
akdeniz-diyeti-2
SAĞLIKLI BESLENMENİN EN İYİ YOLU…

4-Yağ yasak değil: Yağın iyi tür olanıAkdeniz beslenmesinde önerilmektedir. Peki, iyi yağ nedir? İyi yağları kuruyemiş, zeytin ve zeytinyağında bulabilirsiniz. Bu yağlar (işlenmiş yiyeceklerin içine gizlenen doymuş veya trans yağlardan bahsetmiyorum) sadece lezzet eklemekle kalmaz,
kanser ve diyabet gibi hastalıklarla da savaşmanıza yardımcı olur.

5-Menü seçenekleri çok geniştir: Akdeniz beslenme şekli sadeceTürkiye ile sınırlı kalmaz.Aynı zamanda İspanya, Yunanistan, İtalya, Fas, Fransa ve daha birçok ülkemutfaklarını da içinde barındırır. Temellerine sadık kalan yiyecekleri seçin.Kırmızı et, süt ürünleri, tazemeyve ve sebzeler, zeytinyağı ve tamtahıllar idealdir.

6-Baharatları oldukça lezzetlidir: Defne yaprağı, kişniş, sarımsak, tarçın, biberiye gibi çeşitli Akdeniz otları ve baharatları tuz yerine kullanılabilecek ve yemeklerinlezzetini artıracak seçenekleridir. Aynı zamanda sağlık açısından da oldukça yararlıdır.Örneğinkişniş ve biberiye içerisinde hastalıklarla savaşabilen antioksidanlar barındırmaktadır.
7-Hazırlaması kolaydır: Türkiye’de Akdeniz ve Yunan yemekleri genelliklemeze denilen ve ufak tabaklarda kolayca hazırlanan yiyeceklerdir. Hızla hazırlanan ve soğuk tüketilen mezeler zeytinyağı, tamtahıl, sebze v ebaharat gibi sağlıklı maddeler içeren tariflerden oluşur.

8- Şarap tüketebilirsiniz: Şarap sadece yemek esnasında dinlenmenizi sağlamaz, aynı zamanda kadınlar için günde bir erkekler için iki bardak şarabın kalp sağlığına iyi geldiği bilinmektedir. Eğer alkol tüketmiyorsanız tatlandırılmamış üzümsuyu iyi bir seçenek olabilir.

akdeniz-diyeti
ABUR CUBURA İHTİYAÇ DUYMAZSINIZ

9- Kendinizi sürekli aç hissetmezsiniz: Akdeniz tarzı beslenme şekli tatlı patates, humus ve Lima fasulyesi gibi zengin tada sahipyiyecekleri tüketmenizi sağlar. Bu tarz yiyecekler vücut tarafından yavaş sindirildiği içinuzunsüre tokhissetmenizi sağlarlar. Kuruyemiş, zeytin, az yağlı peynir gibi yiyecekleri ara öğün olarak tükettiğiniz için, açlık atakları bastırdığında bu sizin
için bir problem olmaktan çıkar.Beyaz peynir veya hellim peyniri, cheddara göredaha az yağ içerir fakat yine de lezzet bakımından öndedir.

10- Kilo verebilirsiniz: Kuruyemiş, peynir ve yağ tüketerek kilo verebilmenin birmucize olacağını
düşünüyorolabilirsiniz. Ama buAkdeniz beslenme ilkeleri (ve yavaş yemek yeme şekli) sizi uzun süre tok tutar. Tabii buda beslenmeprogramınauymanızı sağlar. Sağlıklı bir kiloyu korumak için düzenli egzersiz de yaşam tarzının önemli bir parçasıdır.

11-Kalp sağlığınızı korursunuz: Akdeniz tarzı beslenme programında her yiyecek kalp sağlığı için iyidir. Zeytinyağı ve kuruyemişler ‘’kötü’’ kolesterolü düşürür.Meyve, sebze ve fasulyeler damarları temiz tutmayı sağlar. Balık, trigliseridleri ve kan basıncını azaltır. Hatta günde bir kadeh şarap bile kalbiniz için iyidir.

12-Dikkatiniz artar: Kalbinizi koruyan iyilik beyninize de yarar.Çünkü inflamasyona neden olacak kötü yağlar ve işlenmiş gıdalar tüketmezsiniz. Onların yerine, Akdeniz beslenmesinin antioksidan yönünden zengin yiyecekleri tüketerek, beyin dostu bir seçim yapmış olursunuz.
sözcü.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder