Kilo verip ideal görünüme kavuşmak mı istiyorsunuz? Bu sanıldığı kadar zor bir durum değil! İşte daha sağlıklı, enerjik ve fit bir vücut için izlemeniz gereken 10 yol…
Daha küçük tabaklar
1.Kilonuzu bilerek, metabolizma yapınızı göz önünde bulundurarak neyi ne kadar yemeniz gerektiğinizi bilmeniz çok önemli. Eğer ki her öğünde fazladan besin tüketiyor ve bu durumdan şikayetçi oluyorsanız daha küçük tabaklardan yemenizi öneririz. Ne kadar büyük tabak kullanırsanız, tabağı ağzına kadar doldurmak için elinizin ayarı da şaşacaktır. Siz siz olun, küçük tabakları tercih edin ve kalorilere meydan okuyun!
2.Üç büyük tuzak
Beslenmesine dikkat eden, kilo vermeye çalışan kişilerden şu cümleyi sürekli duyduğunuzu varsayıyoruz: “Şeker, un ve tuzdan uzak duruyorum!...’’ Halk arasında üç beyaz olarak da bilinen, metabolizmayı ve vücut sağlığını olumsuz yönde etkileyen şeker, un ve tuzu hayatınızdan tamamen çıkararak fazla kalorileri de bir kenara bırakmış olursunuz. Kalorilerden uzak durmanın yanı sıra dengeli ve sağlıklı beslenme için uzak durulması gereken bu üç düşman; kalp ve böbrek sağlığınızı tehlikeye attığı gibi, obezite, diyabet ve tansiyon gibi rahatsızlıklara davetiye çıkarıyor. Un, tuz ve şekeri hayatınızdan bir anda çıkaramıyorsanız, giderek azaltmayı deneyin. Bir süre sonra değişime alışacak, yemek istemeyeceksiniz bile.
3.Harekete geçin
Sağlıklı bir yapıya sahip olmak için beslenmeniz kadar ne kadar hareket ettiğiniz de çok önemli. Üşengeçliğinizi bir kenara bırakıp, mümkün olduğunca tüm işlerinizi “tabana kuvvet” diyerek halletmeniz sizin yararınıza olacak. Herhangi önemli bir sakatlığınız ya da rahatsızlığınız olmadığı sürece asansör yerine merdiven kullanın. Yakın mesafelerde otomobil ya da toplu taşıma tercih etmeyin ve yürüyün. Telefon görüşmelerinizi oturarak değil yürüyerek yapın. Bunların hiçbirini çok hızlı tempolarda uygulamak zorunda değilsiniz. Sadece sık sık yürüyün ve bir yerde saatlerce oturmamaya çalışın. Gün içinde hareket ederek yaktığınız 350 kaloriye ek olarak biraz daha fazla hareket ederek bu rakamı 500’e çıkarmak elinizde!
4.Gazlı içeceklere hayır
En sevdiğiniz yemeği yerken yanında soğuk ve gazlı bir içeceğin size nasıl bir keyif verdiğini biliyoruz. Ama bu gazlı içecekler içeriğindeki şeker, fosforik asit, aspartam ve kafein gibi bileşenlerle metabolizmanıza zarar verdiği gibi rafine şeker sebebiyle kalori miktarında da artış gösteriyor. Gazlı içecekleri zihninizden çıkararak, varlığını unutup sadece su tüketmenizde yarar var.
5.Tatlı yerine meyve
Birçoğumuz her ne kadar sağlıklı ve temiz beslenmeye çalışsak da tatlıya olan tutkumuza bazen karşı koyamıyoruz. Unutmamak gerekir ki aslında o çok masum ve sempatik gözüken tatlıların içinde koca bir kalori dünyası var. Un, şeker, tatlandırıcılar ve şuruplar tatlıyı olduğundan daha da kalorili hale getiriyor, böylece tükettiğiniz her “fit” olmayan tatlıda kilo alıyorsunuz. Tatlı krizinize karşı gelmek için başka alternatiflerinizin de olduğunu hatırlayın. Mesela bir muz ya da bir elma, belki birkaç adet çilek… Meyvelerde bulunan şeker ve kalorinin yediğiniz tatlılardakiyle aynı olmadığını belirtmek isteriz. Ama yine de her şeyin fazlası zarar mantığından yola çıkarak, meyve tüketimini de abartıya kaçmadan yapın.
6.Televizyondan uzak durun
Tüm gün iş için koşturup durdunuz, çok yoruldunuz ve eve gidip ayaklarınızı uzatıp televizyonun karşısında yayılmanın hayalini kuruyorsunuz… Aslında ne kadar yorgun olursanız olun yapmanız gereken yarım saatlik bir egzersiz ya da açık havada yürüyüş olsa da bazen evde oturmak isteyebilirsiniz. Ama kumandanın yanına başka faktörler eklemeyin! Televizyon izlerken gördüğünüz yiyecek reklamları iştahınızı kabartıyor olabilir. İradenize sahip çıkın ve en azından elinizi patlamış mısır, cips, çikolata gibi sağlıksız besinlere götürmeyin. İradenize karşı gelebildiğiniz anda kalorileri başınızdan savmış olacaksınız, bunu yapabilirsiniz!
7.Midenizi dinleyin!
Ne yazık ki bilinçsiz ve dengesiz beslenen her kişi için yemek yemek demek, sofradan tıka basa, ağrılar içinde ayrılmak demek. Ama unutmayın ki böyle bir zorunluluğunuz yok. Çünkü fazladan yediğiniz her besin size ekstra ve almamanız gereken kaloriler olarak geri döner. Üstelik fazladan kalori aldığınız gibi midenize de zarar vermiş olacaksınız. Spazm, kasılma ya da karın ağrısıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Yemek yerken bir yandan da midenizi ve vücudunuzun verdiği tepkilere dikkat çekin. Çok yediğinizde mideniz size sinyalleri zaten verir. Ona kulak vermediğinizde ise mide rahatsızlıkları ortaya çıkar.
8.Kuruyemiş yasağı!
Kuruyemişler, diyet listeleri uygulayanların ya da sağlıklı şekilde enerji almak isteyenlerin en çok tükettiği besinlerden. Her ne kadar iyi bir enerji kaynağı olsa da özellikle kavrulmuş yemişlerden uzak durmanız gerekiyor. İşlenmemiş ve kavrulmamış kuruyemişleri tercih ederek kalori alımını daha aza indirmeniz mümkün. Burada dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta ise kuruyemişi gece ve ara öğünlerin dışında yememeniz. Gece aldığınız her besin, size kalori ve yağ olarak geri döner.
9.Yiyin ve kalkın
Gelenek ve göreneklerimiz gereği sofra muhabbetlerini çok seviyoruz, bu bir gerçek. Tabaktaki yemek yenilip bitirilse bile, ortadan ufak ufak bir şeyler atıştırmaya bayılıyoruz. Sizce de bu alışkanlığı biraz değiştirmenin zamanı gelmedi mi? Sofrada oturduğunuz sürece tıka basa doymuş bile olsanız masanın bir ucundan bir ucuna atıştırmaya devam edeceksiniz. Bu kadardan bir şey olmaz deyip yemeğe devam edeceksiniz ve ekstra kalorileri bünyenize dahil etmiş olacaksınız. Siz en iyisi küçük tabağınızdaki yemeğinizi bitirin ve sofradan ayrılmaya bakın.
10.Kaç kalori?
Sürekli kalorinizi düşünün demiyoruz. Ama tükettiğiniz öğünde ne kadar kalori olduğunu bilmenizde de yarar var. Böylece yemeği fazla kaçırdığınız zamanlarda telafi edebileceğiniz bir ortam oluşabilir. Öğle yemeğinde fazla miktarda yediyseniz, kalorisini hesaplayarak akşam yemeğinde daha uygun bir öğün tüketebilirsiniz.
cnntürk
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder