Bu hatalar kilo vermeyi güçleştiriyor, sağlığınızdan ediyor.
1. Karbonhidratı kesmek
“Diyete başladım ekmek, pilav, makarna yemiyorum” Özellikle bahar ve yaz aylarında sıklıkla duyduğumuz cümlelerden biri. Fakat diyetten tamamen çıkartılan karbonhidratlar ilerleyen dönemlerde hızlı kas kaybı, yorgunluk, bitkinlik, sinirsel gerginlik ve ani tatlı krizleriyle sonuçlanıyor. Bunun yanında beynin düzenli olarak çalışabilmesi için kullandığı tek yakıt glikozdur ve günlük 50 gr’ın altında alındığında düşünsel fonksiyonlarda gerilemeye yol açıyor.
Herkesin, diyabet hastalarının bile, günlük olarak karbonhidratı tamamen hayatlarından çıkarmak yerine; tam buğday ekmeği, meyve, bulgur pilavı, kepekli makarna ve çorba gibi kompleks kaynakları kilo kaybı programlarında belirli ölçülerde tüketmeleri gerekiyor.
2. Bitki çayı ile kilo kaybını hızlandırmaya çalışmak
Fazla kilolarından kurtulmak isteyen kişilerin daha fazla bitki çayı içmeleri sıklıkla karşılaşılan bir durum. Ancak bilinçsizce içilen bitkisel çaylar vücuttaki suyu atma ve bağırsak hareketlerini hızlandırma gibi süreçler oluşturarak tartıda geçici yanılgılara sebep olabiliyor.
Üstelik bitkisel de olsa bu tip çayların bilinçsizce ve fazla tüketimi; karaciğerde toksik etki, kalp ritminde düzensizlik, tansiyonda ani değişimler, böbreklerde hasar ve vücuttan aşırı su atımı gibi ciddi zararlara yol açabiliyor. Bu nedenle bitkisel de olsa bu tür çayları mutlaka bir uzmana danışarak tüketin.
3. Rihanna, Shakira ve Madonna diyetleri uygulamak
Televizyonda izlediğiniz, dergi ve gazetelerden kesip dolapların üzerine asarak uygulamaya çalıştığınız diyetler ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, her kişinin görüntüsü, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının nasıl birebir aynı değilse, uygulayacakları diyetin de birebir aynı olamayacağını belirterek, “Dolayısıyla hazır diyet programları uygulamak metabolizma hızında düşüşlere ve kilo kaybında dirence neden olabiliyor” diyor.
4. Zayıflama ilacı kullanmak
Bilinçsizce tüketilen zayıflama hapları; böbrek yetmezliği, kalp krizi, tiroit hormonlarında dengesizlik, karaciğerde toksik etki, bağırsak faaliyetlerinde anormallikler ve sinir siteminde kalıcı hasara yol açabiliyor.
5. Bazı besinleri yasak listesine almak
Patates, havuç, bezelye, mısır ve muz, içeriklerindeki onca zenginliğe rağmen maalesef ilk vazgeçilen besinler arasında yer alıyor. Fakat bir besini listeden tamamen çıkarmak hem hayat boyu sürdürülemiyor, hem de bu besine olan ilgiyi arttırıyor. Bu besinler kilo kaybına engel olmadıkları için porsiyonuna dikkat ederek ve zaman ayarlaması yaparak tüketebilirsiniz.
6. Sporda aşırıya kaçmak
Yeterli enerji ve protein almadan, spor öncesi ve sonrası öğünler belirlemeden bilinçsizce ve uzun saatler yapılan spor; kas kayıpları ve yavaşlayan bir metabolizmadan başka bir şey sağlamıyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, üstelik öncesinde hiç spor yapmayan ve yoğun kilo problemi olan kişilerin aniden uzun süreli spor yapmalarının eklem problemleriyle de sonuçlanabileceğine dikkat çekiyor. Dünya Sağlık Örgütü haftalık 150 dakika egzersiz öneriyor. Dolayısıyla önce bu eğri sağlanmalı, ihtiyaç varsa sporun dozu uzman eşliğinde arttırılmalı.
7. Sınırsızca meyve yemek
Meyveler mevsimine göre çeşitlilik gösteren, besinsel değeri çok yüksek sağlıklı birer besin öğeleri olmakla birlikte, içeriklerinde bulunan früktoz, insülinden bağımsız hareket ederek, çok hızlı bir şekilde karın bölgesinde yağlanmaya yol açıyor. Bu nedenle enerji ihtiyacınıza göre meyveleri belirli porsiyonların üzerinde tüketmemeniz çok önemli.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder