1-Katı ve Moda olan Diyetler hızlı sonuç verir! Yanlış
Sağlıklı kilo vermek (yağ vermek) zamana/modaya göre değişen bir sistem değildir. Günlük almanız gereken kalori miktarının, kontrollü bir biçimde altına düşerseniz, kilo vermeye başlarsınız. Günümüzde moda olmuş tek düze – katı diyetler, tartıda işe yarıyormuş gibi gözükse de sağlıklı değildir. Tartı hiçbir zaman tek başına belirleyici olamaz. Kaç kilo verdiğiniz ne kadar önemli ise, ne verdiğiniz de o kadar önemlidir. Protein diyeti, Süt diyeti, Elma diyeti gibi tek düze palavralar, sadece vücudunuza zarar verir.
2-Diyet yaparken YAĞ’dan uzak durmalıyım. Light ürünler tüketmeliyim! Yanlış
Diyet yaparken en çok dikkat etmeniz gereken gıda, karbonhidratlardır. Karbonhidrat tüketimi o kadar önemlidir ki, protein ve yağın nasıl ve ne şekilde kullanılacağına/depolanacağına karar verir. Kan şekerindeki ani oynamalar, diyetinizdeki verimliliği hemen düşürür veya yok eder. Diyet yaparken, karbonhidrat alımını minimuma düşürmelisiniz ve aldığınız karbonhidratların Glisemik İndeksi düşük gıdalar olduğunu dikkat etmelisiniz. Buna ek olarak, diyet yaparken Light ürünler falan tüketmeyiniz, bu ürünler işlenmiş ve sağlığınıza zararlı ürünlerdir. Oradan alacağınız 5-10 gram yağ ile diyetiniz bozulmaz, fakat yiyeceğiniz 5-10 gram GI’i yüksek karbonhidrat diyetinizi bozar. Dolayısı ile asıl düşman YAĞ değil, Karbonhidratlardır.
3-Kilo vermek için spor yapmalıyım! Yanlış
Sağlık bir yaşam için spor yapmanız gerekir. Kilo vermek için değil. Spor yaparak kilo veremezsiniz. ‘Ne kadar yersem yiyeyim akşam spora giderim’ mantığı tamamen yanlış olup, ne yazık ki hala gündemdedir. Metabolizmanızı sağlıklı bir biçimde hızlandırmak için spor gereklidir. Fakat saatlerce yapılan koşu/bisiklet gibi kardiyovasküler antrenmanlar, eklemlerinize zarar vereceği gibi kilonuza ve yaşınıza bağlı olarak kalbinizi de yorabilir. Diyet yaparken kişinin yapacağı spor; yaşına, vücut tipine ve sağlık durumuna göre dizayn edilmelidir. Yapılan diyete destek amacı ile yapıldığı bilinmelidir. Aksi halde spor yaparken geçirilen kalp krizlerinin sayısı artacak veya bilinçsizce yapılan hoplamalı zıplamalı grup derslerinin dizlerinize pek de fayda sağlamadığını göreceksiniz.
4-Diyet yaparken, meyve tüketmemeliyim! Yanlış
Diyet yaparken en çok tüketmeniz gereken gıdaların başında, birinci olarak SEBZELER ve ikinci olarak MEYVELER gelir. Şunu çok iyi bilmeniz gerekir ki, her gün sebze ve meyve tüketmeden sağlıklı olamazsınız. Diyet yaparken, meyve tüketimi belirli ölçüde şarttır. Meyve şekeri sizin düşündüğünüz gibi diyetinizi bozmaz. Burada önemli olan kararında tüketmektir. Aksi halde, gerekli vitamin ve minerallerden yoksun kalacak ve vücudunuz bu diyet döneminde zarar görecektir. Diyet yaparken mutlaka, ekşi yeşil elma ve içi kırmızı greyfurt tüketmek diyeti bozmanın aksine içerdiklerinden ötürü diyetinize fayda sağlayacaktır. Burada diğer bir konu, meyveler yenmelidir. Suyu sıkılıp içilmemelidir. Lifinden ayrılan meyve şekeri, işte o zaman sizin için faydasını büyük ölçüde yitirmiştir. Her gün mutlaka meyve tüketin. Diyet yapsanızda, diyet yapmasanız da meyve tüketin.
5-Belimi inceltmek, göbeğimi eritmek için mide antrenmanı yapmalıyım! Yanlış
Birincisi, bölgesel zayıflama diye bir şey yoktur. Vücut, tipine göre nereye depolamak isterse, oraya depolar ve nereden yakmak isterse oradan yakmaya başlar. Mide bölgesindeki kaslar, diğer her bölgedeki kas grupları gibi sağlıklı olmak için çalıştırılmalıdır. Mide antrenmanı yapmak, o bölgedeki yağların yanmasına ZERRE fayda sağlamaz. Bu antrenmanların şiddetini bilinçsizce arttırırsanız, bel vb gibi sakatlıkları beraberinde getirir. Her bölgedeki kas grupları gibi mide bölgesi de çalıştırılmalıdır ve buradaki yağların erimesinin, belin incelmesinin doğru ve dengeli bir diyet programı ile mümkün olacağını bilmelisiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder