Sözcü'de yer alan habere göre göre suyun yerini almaya başlayan içecekler günlük ortalama 200 kalori fazla almamıza neden oluyor. Bu da bir yılda ortalama 10 kiloluk artışı demek. Ayrıca yeterli su içmediğimizde, diğer bir deyişle vücudumuz susuz kaldığında, sindirim enzimlerinin çalışma temposu yavaşlıyor. Yavaşlayan sindirim sistemi de kilo artışına neden olabiliyor.
Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu yağ yakımını hızlandırmak, vücuttan toksinleri atmak ve ideal kiloyu koruyabilmek için her gün düzenli olarak 2-25. litre su içmek gerektiğine dikkat çekiyor!
YETERSİZ SU TÜKETİMİNİN 8 TEHLİKESİ
Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, yetersiz su tüketiminin neden olduğu sağlık sorunlarını şöyle sıralıyor:
1. Kilo artışı: Vücut susuz kaldığında veya diğer bir deyişle içilen su miktarı yeterli gelmediğinde sindirim enzimleri ve bağırsakların çalışma temposu yavaşlıyor. Yavaşlayan sindirim sistemi de kilo artışına neden olabiliyor.
2. Kabızlık: Vücudun susuz kalması sonucu sindirim enzimleri ile bağırsakların çalışma tempolarının yavaşlaması nedeniyle kabızlık problemi gelişebiliyor.
3. Zihinsel sorunlar: İçilen suyun ortalama yüzde 75′ini beyin kullanıyor. Eğer günlük ortalama sıvı alımı düşerse; baş ağrısı, unutkanlık ve konstrasyon kayıpları oluşabiliyor.
4. Depresyon: Vücutta yetersiz su nedeniyle ilerleyen dönemlerde kronik yorgunlukla birlikte depresyon gelişebiliyor. Bunun nedeni ise vücutta yetersiz su nedeniyle beynin enerji üretiminden vazgeçmesi.
5. Kas ağrıları: Aktif olarak spor yapan kişilerin su alımı ekstra bir önem taşıyor. Vücuttaki yetersiz su nedeniyle kaslarda biriken laktik asidin vücuttan atılamaması sonucu kas ağrıları oluşabiliyor.
6. Cilt kurulukları: Yetersiz su tüketiminde cilt kurulukları, ciltte esneklik kaybı ve erken yaşlanma sorunları gelişebiliyor.
7. Nabızda yükselme, kalp çarpıntısı: Kalp bir tür kas olduğu için kan akışındaki düşüş ve yetersiz sıvı alımından kaynaklanan elektrolit yoğunluğunda artış ve nabızda yükselme ile kalp çarpıntısı oluşabiliyor.
8. Ateş: Su vücut ısısının korunmasında kritik bir rol oynuyor. Vücut ısısı yükseldiğinde terleyerek dengeye geliyor. Yetersiz sıvı alımı sonucu terleme duruyor ve vücut ısısı yükseliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder