21 Mart 2016 Pazartesi

Yağ yakmak için yağ yiyin

Vücut yağlarını yakmak için doğru yağları tüketmek çok önemli


Kilo vermek isteyenlerin doğru yağları tüketmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Gültekin, yağın, ne kadar, ne zaman ve ne ile yendiğinin önemli olduğunu vurguladı.
Avokado, kaju, ceviz, badem, somon, zeytinyağının sağlıklı olduğunu belirten Gültekin, “Bu yağlar metabolizmayı hızlandırıp yağ yakımına yardımcı olduğu gibi bağışıklık sistemimizi destekleyen pek çok besin ögesi içeriyor. Dikkat edilecek şey tüketirken miktar, zaman ve kombinasyon” dedi.

YAĞLARIN MUCİZEVİ ETKİSİ

Yağlı besinin sağlıksız besin anlamına gelmediğini söyleyen İzmir’deki Kent Alsancak Tıp Merkezi’nin Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Gültekin, kilo vermek isteyenlere iyi ve doğru yağlarla beslenerek zayıflama önerisinde bulundu. Gültekin bu önerilerini şöyle sıraladı:
“Özellikle eğer, kilo vermek istiyorsanız, yediğiniz yağlar hem tekli (MUFA) hem de çoklu doymamış yağ asitlerinden (PUFA) oluşmalı. Çünkü bu yağlar, yağ yakımına yardımcı, aynı zamanda da immün sistemi destekleyip hücrelerimizin sağlıklı kalmasına destek olurlar. Üstelik pek çok besin ögesi içerirler. Örneğin avokado, içindeki yağın yüzde 70′e yakını ‘kalp dostu’ tekli doymamış yağlardan oluşuyor. Aynı zamanda, posa, K, C ve E vitamini, folikasit ve bakır içeriyor. Badem, kaju, ceviz gibi çiğ yağlı tohumlar ise magnezyum, bakır, manganez ve B vitaminlerinin önemli kaynaklarından, antioksidanlardan ve E vitamini bakımından zengin. Bu özellikleri nedeniyle, uzun dönemde, cildin kollejen dokusunu koruyarak daha uzun süre genç görünümü korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda, metabolizma hızlandırıcı ve yağ yakımına yardımcı olup, kalp, beyin ve kemik sağlığı ve daha iyi uyku kalitesi üzerine de etkileri muazzamdır. Somon ise, omega-3 yağ asitlerinin önemli kaynaklarındandır ve yüksek kalitede protein içerir. A, D, B6, B12 ve E vitamini kaynağıdır. Karın yağlarını yakmaya yardımcı olduğu çalışmalarla kanıtlanmış tekli doymamış yağ asitlerinden zengindir. Kemik, beyin ve göz sağlığında etkin rol oynar. Kanser savaşçısıdır ve genç bir cilt konusunda sizi destekler.”

NE ZAMAN, NE KADAR, NE İLE YİYELİM?

Önerdiği yiyeceklerin tüketilmesinde ‘miktar, zaman ve kombinasyon’un çok önemli olduğuna dikkat çeken Gamze Gültekin, “Elbetteki beslenme kişiye özel olmalı. Beslenme programı bireyin, hayat tarzı, alışkanlıkları, kan değerleri, kronik hastalık öyküsüne göre değişir. Size göre en doğrusunu bir uzmana başvurarak öğrenebilirsiniz. Ancak, her bakımdan sağlıklı, ağırlığı dengede ve alerjisi olmayan bireylerin, her gün, çiğ kavrulmamış yağlı tohumlardan ceviz, fındık, badem gibi yaklaşık bir avuç kadar ve ara öğünlerde tüketmesini öneriyoruz. Özellikle yanına ekleyeceğimiz kuru meyve/meyve gibi seçenekler ile daha dengeli ve kan şekerini daha yavaş yükselten kombinasyonlarla, yağ yakımını desteklemiş oluruz. Somon gibi kaliteli yağları içeren balık tüketimini haftalık rutine eklemenin sadece karın yağlarını yakmada değil, aynı zamanda, uzun vadede, kalp, cilt ve beyin sağlığında olumlu katkılarıyla bize geri dönüşü olacaktır. Avokadoyu ara öğün olarak, bal, ceviz ve muzla karıştırıp özellikle spor öncesinde yağ yakımına destek olacak harika bir alternatif elde etmiş olursunuz” dedi. DHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder