Geçen yıl tam bu zamanlarda kar yağmıştı. Levent’te bir amca “boza, boza” diye bata çıka dolaşırken bir anda, memleket sevdası ile içim sımsıcak olmuştu. Boza arpa, darı, buğdayın kimi zaman nohutla mayalanmasından oluyor. Son servisinde de leblebi tozu alttan o ekşi maya ile özel bir akrabalık kuruyor fark etmeden. Peki bozanın üzerine konma dışında leblebiyle neler yapabiliriz, hemen bakalım.
LEBLEBİ HELVASI
Eğer bugüne kadar yemediyseniz leblebi helvası ilk anda garip gelebilir. Ama 5 dakikanızı alacak, mutlaka deneyin. 3 küçük avuç yani yaklaşık 75 gram leblebiyi mutfak doğrayıcısından çekin. Bir tavada yaklaşık 2 çorba kaşığı tereyağı eritin ve leblebi tozunu bu tavaya ekleyip 2 dakika kavurun: İyice hamur kıvamına gelip hafif bir köz kokusu gelene kadar, spatulayla bastıra bastıra... Tüm taneler dağılıp, her şey homojen bir hale gelince 1 kahve fincanı, yaklaşık 50 gram tozşekeri ekleyin. 1.5 kahve fincanı yani 75 ml sütü de yavaş yavaş ekleyin, hamur sütü çekip iyice kıvamını alsın. Son olarak havanda ezdiğiniz 3 adet karanfil topunu helvanız sıcakken karıştırın ki sıcakken rayihası her yere nüfuz etsin. Ilıdığında elinizle minik toplar halinde de servis edebilirsiniz.
KLASİK LEBLEBİ TOZU
Yaşınız 30’un üstünde ise leblebi tozu ile haşır neşirliğiniz muhakkak olmuştur. Tipitip sakızı ve patlayan şekeri ve kavanozda satılan bilyeleri hatırlatır bize. Şimdi ne yazık ki leblebi tozu sokaklarda satılmıyor, yakartop ve lastik oyunlarının ödülü olarak alınmıyor. Ama siz kendinize yapıp çocuklarınızla kutlayabilirsiniz. Tarif 5 dakika bile sürmüyor. 50 gram leblebiyi ve yaklaşık 1 silme çorba kaşığı, 13 gram pudraşekerini mutfak doğrayıcısından geçirin. Uygun, minik bir kavanoza koyup ağzını streç filmle kaplayın ve ufak bir delik açın. En incesinden -küçük süt kutularındaki pipetlerden olabilir- edinin, böylece boğazınıza kaçma riskini ortadan kaldırmış olursunuz. Şimdi sıra çocukluğunuzun tatlı hatıralarıyla leblebi tozunu yiyip gülümsemekte.
LEBLEBİDEN HUMUS
Bizim mutfağın başrol oyuncularından humusu nohut yerine leblebiyle yapabilir miyiz diye merak ettik ve denedik. Oluyor mu? Oluyor ama haşlanmış nohutla biz daha mutlu olduk. Sizin tercihiniz hangisi olur bilmem, denemeniz için onun da tarifini vermek isterim.
500 ml suyu kaynatın ve tuz ekleyin. 150 gram leblebiyi ve 2 diş sarımsağı ve suyu ekleyip, mutfak doğrayıcısında çekin. Karışımın soğuması için biraz bekleyin. Leblebiden leblebiye su miktarı değişebilir. Artırmak gerekirse suyu oda sıcaklığında kullanabilirsiniz. Bekledikçe suyu iyice çekip sert bir kıvam alıyor, suyu eklerken bunu da göz önünde bulundurarak biraz daha fazla kullanabilirsiniz. 65 gram, yaklaşık 3 çorba kaşığı tahini ve 5-6 çorba kaşığı zeytinyağı ekledikten sonra iyice püre olana kadar çekmeye devam edin. Humus biraz soğuduktan sonra 1 limonun suyunu koyun. Sıcakken limon suyunu eklediğinizde buruk bir tadı oluyor. Servis ederken üstüne turşu, pulbiber, kimyon, sumak, biraz da zeytinyağı gezdirin. (Refika Birgül / Hürriyet)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder