12 Ocak 2016 Salı

1 ayda 5-6 kilo vermeye hazır mısınız?

Yeni yılda incelmeye kararlıysanız, sizler için hem pratik hem de ekonomik tarifler hazırladım. Aç kalmadan ayda 5-6 kilo vermek için beni takip edin… Yeni yıl herkes için yeni umutlar, yeni hayaller, hayattan yeni beklentiler demek, eminim siz de yeni yıl için birçok karar aldınız. Burada önemli olan aldığınız kararların ne kadarını uygulayabileceğiniz. Meslek hayatımda edindiğim tecrübelere göre kilo vermek, spora başlamak ve “iyi yaşam” kararı almak da yeni yıl hedefleri arasında. Aslında “Diyete pazartesi günü başlayacağım!” cümlesi ile “Yeni yılda diyet yapacağım, kilo vereceğim!” cümlesi aynı karakteristik özellikleri taşıyor. Bu yazı dizisinde “iyi yaşam” adımını birlikte atacağız, kararlarınızı, amaçlarınızı, araçlarınızı değerlendirip, sizin için en uygun yolu seçeceğiz.


DİKKAT!
Bu diyet listesi hiçbir sağlık problemi olmayan yetişkinler için örnek olarak planlanmıştır. En doğrusu bir hekim kontrolünde ve beslenme uzmanı eşliğine, kişiye özel hazırlanmış bir diyet programıdır.
6 günlük yazı dizisi içinde sizler için her gün yeni diyet listeleri paylaşacağım. Yazı dizisinde gün gün, 2016’nın en çok konuşulan besinleri, fit olmayı başaranların sırları, lif alımını artırmanın yolları, kansızlık nedir ve kansızlığa iyi gelen besinler, sıvı kaloriler ve detoks tarifleri, egzersiz ve günlük aktiviteler gibi konularda merak ettiğiniz birçok sorunun cevabını bulacaksınız… Bu sene sizin yılınız olsun ve aldığınız tüm kararları motivasyonunuzu kaybetmeden uygulayın. Sağlıklı yıllar dilerim…
Diyetten ne zaman vazgeçiliyor?
İster 5 ister 50 kilo verilmek istensin, tekrar kilo almamak ve sağlıklı bir ömür için yeme ve yaşam şeklinin tamamen ya da kısmen değiştirilmesi gerekiyor. Bu değişiklikler diyet programının 1. haftasında zor gelmeyebilir. Çünkü başlangıçtaki heyecan, diyet yapan kişiyi motive etmeye yeterli. Ancak genelde 2-3 hafta sonra, “yeni” yeme alışkanlığı her zamanki yaşam tarzıyla çatışmaya başlıyor, eğer kişi bu konuda hazırlıklı değilse, diyete devam etme arzusunu giderek yitiriyor. Üçüncü haftadan sonra kilo verme hızı yavaşlayabilir, hatta bazen durabilir. Birey bu dönemde ilk haftalardaki heyecanını da yitirmiş olması nedeniyle kopma noktasına gelebiliyor. İşte bu dönemde birey uyguladığı diyeti, sahip olacağı sağlıklı yaşam için vize olarak görmek yerine, bir “engel” bir “yük” gibi görmeye başlıyor. Diyet programı yapmayı istediği bir şey değil, yapmaya “mecbur” olduğu bir şey haline geliyor. Bu durum diyet yapan kişilerin karşılaştığı ilk büyük duygusal problemdir.
Kilo verirken sağlığınızı kaybetmeyin!
Her gün kontrolden biraz daha çıkan zayıflama sektöründe bazı bireyler kilo kaybetme hevesiyle sağlığını bile kaybedebiliyor. Her türlü yolu denemeye hazır olanlar “Diyetetik” lisansı olmamasına rağmen “Diyetisyen” unvanı kullanan kişilere mucizevi beklentilerle, özellikle de hızlı kilo vermek uğruna avuç avuç para harcıyorlar. Biraz kekik suyu, biraz limon ve sarımsak veya sabah içilen sıcak su gibi çözümlerden medet umuluyor. Kilo vermek uğruna insanlar her türlü yolu denemeye hazır… Bağırsaklarını yıkatan insanlar olduğu gibi günlerce sıvı ile beslenenler bile var. Neden bunu yapıyorsun sorusuna verilen cevap ise genelde şöyle: “Bedenimin iyiliği için” veya “sağlıklı olmak için.” Düşünelim: Acı çekmek, aç kalmak, sıkılmak, mutsuz olmak, sinirli olmak bedeninize ne kadar iyilik getirebilir ki? Eğer siz hatalardan öğrenme yolunu seçerseniz başarılı olursunuz.
Sabırlı olun ve sürekli tartılmayın
Bu dönemde sabırlı olmak ve sürekli tartılmamak gerekir. Bunun normal ama geçici bir durum olduğu kabul edilebilirse bu duraksama dönemi daha çabuk atlatılabilir. Duraksama dönemi kilo vermek isteyen herkesin başına gelir, hatta özellikle bayanlar bazı hormonal değişiklikler sebebiyle kilo almış gibi görünebilir. Eğer siz amacınızı ömür boyu dengeli beslenmek üzerine kurarsanız bu olağandışı dönemleri de kolaylıkla atlatabilirsiniz.
Kilo verme amacınız ne?
Bir diyet programı takip ediyorsanız, ona odaklanmanız ve amacınız her ne ise ona ulaşmanın sizi heyecanlandırması ve motive etmesi çok önemlidir. Çünkü her zaman tekrarladığım gibi: Diyette başarısız yoktur, vazgeçen vardır… Bu nedenle, odaklanmakta ve hevesinizi kaybetmemekte zorlanıyorsanız, bu kolay ve uygulanabilir öneriler size yardım edebilir, diyetinizi sabote eden alışkanlıklara engel olmaktan kurtarabilir.
Diyet uzmanının eğitiminden emin olun
Çok net ve gerçekçi hedefler koyun. Sık sık tartılmamak, kendinizi daha iyi hissetmenize yardım eder. Çünkü gerçekçi olmayan bir kiloyu hedeflemek, kendini kötü hissetme, yanlış beslenme ve düşük yaşam kalitesine davetiye çıkartabilir. Kilo kaybı zaman alır. Önerim, son hedefinize varmak için kısa süreli ‘mini hedefler’ belirlemeniz. Ne yapacağınızdan emin değilseniz, bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
‘Ya hep, ya hiç’ düşünce kalıbından kurtulun. Hedeften küçük bir sapma, örneğin televizyon seyrederken bir paket cips yemek, sizin başarısız olduğunuz anlamına gelmez. Egzersizlerinize ve diyet planınıza devam edin. Küçük bir kayma oldu diye sakın vazgeçmeyin. Neticede hepimiz insanız. Sağlıklı bir yaşam için planladıklarınızı, küçük bir kazanın engellemesine izin vermeyin ve ilerleyin.
Kendinizi ödüllendirmeyi unutmayın
Tükettiklerinizin günlüğünü tutun. Her gün birkaç dakika ayırıp, yiyip içtiklerinizi yazın. Böylece ne tükettiğinizi görebileceğiniz için, daha az abur cubur yersiniz.
İçinizdeki ‘ben’i şımartın. Onu huzura kavuşturan şeyleri bulun. Kendinizi ödüllendirin ama yiyecekle değil! Çabalarınızın boşa gitmesine izin vermeyin. Onun yerine, gelişiminizi tamamlayan bir şey yapın. Örneğin, kilo kaybınızı belli eden bir giysi ya da almayı düşündüğünüz bir kalemi alabileceğiniz gibi, kendinize lüks bir SPA seansı da hediye edebilirsiniz. Sizi mutlu eden şeylerin listesini yapın. İçinde yiyecek olmasın. Her bir ‘mini hedefiniz’i gerçekleştirdiğinizde, listenizden seçip, kullanın.
Gerçek hayat başarı hikayeleri okuyun. Bu birçok insanı motive eder. Başkalarının başarı hikayesini duymak, çok cesaret verici olabilmektedir. Sağlıklı yiyecek hazırlayabilen, her gün egzersiz ya da yürüyüş yapabilen, çalışan ve çocuklarına da bakan insanlar varsa, o halde siz de yapabilirsiniz.
Mutluluk  hormonunuzu destekleyin
Mümkün olduğunca, sağlığına önem veren, iyi ilişkiler kurabilen insanlarla birlikte olmak, kendinizi nasıl hissettiğiniz konusunda fark yaratacaktır.
Bir aktivite bulun ve keyif alın. Bunun egzersiz olması gerekmez. Keyif alacağınız bir şey seçin ki, ona bağlı kalma şansınız artsın. Favoriniz olan müzikle dans edebilir, bir spor salonuna katılabilir, köpeğinizi gezdirebilir, ormanda ya da sahilde yürüyebilirsiniz. Çocuklarınız varsa, parkta oynayabilirsiniz. Mecbur olduğunuz için değil ama, sizi enerjik ve güçlü hissettirdiği için… Ana hedef, durmamak ve hareket etmektir!
İşte sizi inceltecek yepyeni bir program
Birinci Gün Diyeti
dilara-kocak-8
Sabah
2 yumurta beyazı
1 tam yumurta omlet
1 dilim tam buğday ekmeği
Domates, biber ve yeşillik
Ara öğün
Kırmızı detoks
dilara-kocak-1
Öğle
Sınırsız mantar sote
Bol salata
Bir kaşık zeytinyağı
Ara öğün
1 avuç fındık
15 yaban mersini
dilara-kocak-2
Akşam
Izgara et veya köfte
Bol salata (bir kaşık zeytinyağı)
3 yemek kaşığı bulgur pilavı
1 kase yoğurt
Haşlanmış sebzeler
Ara öğün
1 kivi
Programda MUTLAKA uymanız gereken kurallar
Her gün 2.5-3 lt su içilmeli. Çaylar şekersiz ve açık olmalı.
Bu süre içinde kahve içilmemeli.Şeker tüketilmemeli. Salatada
1 tatlı kaşığı zeytinyağı yeterlidir. Günler ve öğünler yer değiştirebilir.
Sebze ve baklagil yemeklerinde 1 kg için 2 kaşık yağ kullanın.
Salatalık, domates, kereviz sapı, yeşillik gibi çiğ sebzeler istenildiği kadar tüketilebilir.
Ekmekler tam buğday veya çavdar olabilir.
Dilara Koçak / Sözcü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder