6 Ocak 2016 Çarşamba

Mide ameliyatı olanların psikolojisini ‘açlık’ bozuyor

Son dönemde ünlü isimler arasında da yaygın olarak tercih edilen ‘tüp mide ameliyatları’ hastaların psikolojisini bozuyor. Işın Karaca’nın kilolarından kurtulma yöntemi olarak duyduğumuz bu mide küçültme operasyonlarını tercih eden ünlülerden bir diğeri ise Fatih Ürek…

Açlık hem biyolojik hem de psikolojik mekanizmalar nedeniyle kişiyi daha gergin hale getirebiliyor. Mide ameliyatı olan kişilerde bu durumun daha sık görülebildiğini söyleyen uzmanlar, bir süre kısıtlı yemek yeme zorunda olmanın hastaların psikolojilerini olumsuz anlamda etkilediğine dikkat çekiyor.
6.Yanlış: Ameliyat olduktan sonra kilo alırsam tekrar ameliyat olmam mümkün değilmiş Doğrusu: Obezite ameliyatlarından sonra takip altında olmayan veya verilen diyet ve egzersiz programlarına uymayan hastalar kilo alırlarsa tekrar ameliyat olabiliyorlar. Hasta eğer öncesinde mide kelepçesi ameliyatı olmuşsa, tüp mide veya mide bypass işlemine dönüştürülebiliyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Aslıhan Dönmez mide ameliyatı sonrası hastaların psikolojilerinin bozulduğuna değinerek şunları söyledi;
“Mide ameliyatı olan kişilerde ameliyat sonrası bir süre miktar açısından kısıtlı ve sıvı ağırlıklı gıdalarla beslenmek gerekiyor. Normal veya aşırı yemeye alışmış ve çoğunlukla katı gıdalarla beslenmiş olan bir bireyin bu diyet değişimine alışması çok kolay olmuyor. Bir süre aç kalmaları gerekiyor ve açlığın insan psikolojisi üzerindeki olumsuz etkisini yaşamaya başlıyorlar”.
Mide ameliyatı olanların psikolojilerinin açlık nedeniyle bozulduğunu belirten Prof. Dr. Dönmez, “Açlığın insan psikolojisine olumsuz etkisi İkinci Dünya Savaşı sırasında yapılan Minesota Açlık Deneyi’nde de son derece açık ve net bir şekilde ortaya konmuştur. Avrupa’da o dönemde yaşanan kıtlığın etkisinin nasıl geri çevrilebileceğini araştıran bu deneyde katılımcılara bir süre normal beslenme düzeyi uygulanmış, daha sonra ise günlük kalori miktarlarının neredeyse yarı yarıya azaltıldığı bir açlık dönemine sokulmuşlardır. Bu açlığın katılımcılar üzerindeki psikolojik etkisine bakılmıştır. Bir süre sonra hemen hemen tüm katılımcıların daha sinirli, gergin, depresif ve kaygılı hale geldiği, yemekle ilgili takıntılı düşüncelerinin ortaya çıktığı gözlenmiştir.” diye konuştu.

AÇLIK GERGİNLİK YARATIYOR

Açlığın kişiyi gerginleştirdiğini belirten Prof. Dr. Dönmez, “Açlık hem biyolojik hem de psikolojik mekanizmalar nedeniyle kişiyi daha gergin hale getirebilir. Biyolojik olarak kan şekerinin düşmesinin beyine doğrudan etkisi ve kan şekerinin düşmesine tepkisel olarak salınan bazı hormonların beyine dolaylı etkisi nedeniyle gerginlik artabilir. Fakat daha önemli olan psikolojik mekanizmalardır. Açlık, kişide bir engellenmişlik duygusu yaratır. Yemenin sağlayacağı doyum ve haz gecikmiştir. Engellenmişlik duygusu yaratan ve haz almayı geciktiren her türlü uyaran kişide gerginliğe neden olabilir” dedi.
asiri-yemek

YEMEK YEME ŞEKLİMİZ PSİKOLOJİMİZ İLE İLİŞKİLİ

Yemek yeme ve insan psikolojisi arasında karşılıklı bir etkileşim olduğunu da belirten Prof.Dr. Dönmez, şunları söyledi:
“İkisi de birbirini olumlu veya olumsuz şekilde etkileyebilir. Güzel bir yemek yemiş olmak kişiyi mutlu edebilir. Aşırı yemek ise kişide suçluluk duygusu yaratabilir. Bazı kişilerin psikolojisi bozulmuşken, örneğin depresyondayken iştahları kapanır, bazılarının ise artar. Dolayısıyla yemek yeme ile insan psikolojisi arasında karşılıklı ve çok yönlü bir ilişki olduğunu söyleyebiliriz.

ŞEKER DEĞİL, SEROTONİN MUTLU EDİYOR

Şekerden çok, serotonin içeren besinlerin mutlu ettiğini söylemek mümkün. Fakat bu tabi ki kalıcı ve uzun süreli bir mutluluk değil. Serotonin beyinde sinir hücrelerinin birbirleri ile iletişim kurmakta en çok kullandıkları maddelerden biri. Günümüzde kullanılan birçok antidepresan ilaç serotonin üzerinden depresyonu iyileştiriyor.”
yemek-ofis

MASA BAŞINDA ÇALIŞMAK KİLO ALDIRABİLİR

Masa başında çalışmanın az hareket etmenin yanı sıra çok atıştırmak nedeniyle kilo aldırabileceğini belirten Prof. Dr. Dönmez, “Masa başında çalışmak, aslında çoğunlukla rutin ve heyecandan yoksun bir işte çalışmayı çağrıştırıyor. Böyle bir işin yarattığı can sıkıntısı kişinin abur cubur ihtiyacını arttırıyor olabilir. Çünkü bazı kişiler yemeği veya abur cuburu günlük rutinden bir kaçış, can sıkıntısını giderici bir araç olarak görebilirler” dedi.
“Mide ameliyatı olan kişilerde ameliyat sonrası bir süre miktar açısından kısıtlı ve sıvı ağırlıklı gıdalarla beslenmek gerekiyor. Normal veya aşırı yemeye alışmış ve çoğunlukla katı gıdalarla beslenmiş olan bir bireyin bu diyet değişimine alışması çok kolay olmuyor. Bir süre aç kalmaları gerekiyor ve açlığın insan psikolojisi üzerindeki olumsuz etkisini yaşamaya başlıyorlar”.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder