20 Ocak 2016 Çarşamba

Direncinizi artırmak için renkli beslenin

Doğru beslenme, sağlıklı ve gripsiz kışın en önemli anahtarı… Vücut direncini artırmamız gerektiğini belirten Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, doğru beslenmenin 10 formülünü verdi.
Haftada iki gün mevsim balığı

balık2

Domuz gribine karşı balık sezonunu iyi değerlendirin ve haftada iki kez mutlaka balık tüketin. Balık hem gribe karşı koruyor hem de grip olduktan sonra iyileşmeye katkı sağlıyor. Ancak kızartma değil fırında ya da buğulama yapın.
Et ve yumurtayı yeşillikle tüketin

6.yumurta
Et ve yumurta gibi kaliteli proteinler bağışıklığı artırmak için çok önemli ama bu işlevlerini yerine getirebilmeleri için mutlaka yeşillik, yoğurt, tam tahıllı ekmek gibi besinlerle tüketilmesi gerekiyor.
Su içmek için susamayı beklemeyin

su-icmek
Kış aylarında çoğumuz sadece susadığımız zaman su içiyoruz oysa zararlı maddelerin ve bakterilerin vücuttan atılabilmesi için günde 2 litre su tüketmek çok önemli.
Yoğurt ve kefire yer açın

2-kefir
Kefir deyince pek çok kişi yüzünü ekşitiyor ama siz siz olun kefire sofranızda mutlaka yer verin. Kefir ve yoğurt içeriklerindeki  yararlı bakteriler sayesinde vücut direncini arttırıp hastalıklara karşı koruyor.
Yanınızda bir avuç kuruyemiş taşıyın

kuruyemis-tabak-sli
Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan “Omega 3’ten zengin ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler hem ara öğün için ideal hem de bağışıklığı kuvvetlendirmeye destek olur” diyor.
Soğan, sarımsaktan çekinmeyin

soğan-2
Soğan ve sarımsak başlı başına doğal birer antioksidan kaynağı. Kış aylarında gribe karşı vücudun bağışıklığının artmasında çok önemli rol üstleniyor. İş hayatı ve sosyal ortamlarda kötü kokabileceğinden çekinip soğan, sarımsak yemekten vazgeçmeyin. Haftada iki gün de kurubaklagil tüketin.
Yemeklere yarım çay bardağı bitkisel yağ

zeytinyağı
Yemekleri hazırlarken kullanılan bitkisel yağlar önemli bir antioksidan olan E vitaminini bol miktarda içeriyor. Sebze yemeklerini pişirirken bir kilo sebze için yarım çay bardağı bitkisel yağ kullanın, salatalara da en az bir tatlı kaşığı sıvı yağ ekleyin.
Renkli beslenin

saglik-beslenme-3

Her gün mutlaka mevsim sebzeleri ve meyvelerinden düzenli tüketmeye dikkat edin. Günde toplam 5 ila 7 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Ama bundan kasıt, kocaman kocaman tabaklar hazırlamak değil! Örneğin gün içinde bir portakal, bir elma, bir salata, bir miktar pişmiş sebze, zeytinyağlı gibi besinlerle gerekli olan direnç kazanılabiliyor.
C vitamini olmazsa olmaz

cvitamin
C Vitamini son derece önemli bir antioksidan. Proteinlerin emiliminden serbest radikallerin vücuttan atılmasına kadar bağışıklık sisteminin birçok yerinde rol alıyor. Narenciyeler, kivi, taze tüketilen yeşillikler C Vitamininden oldukça zengin.
Baharatlarla hem lezzet hem sağlık katın

4-baharat-kasik
Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, baharatların enfeksiyon hastalıklarından öksürüğe ve bağışıklığı güçlendirmeye dek pek çok faydası bulunduğunu belirterek, kış aylarında yemekleri baharatla tatlandırırken vücut direncinin de artırılabileceğini söylüyor. Özellikle taze veya kuru zencefili yemeklerinize, bitki çaylarınıza eklemeyi unutmayın. Sözcü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder