Artrit eklemlerde iltihap oluşumudur ve birçok türü bulunmaktadır. Oluşum nedeni tam belli olmasa da enfeksiyon, yaşlılık ve yıpranma tetikler. En sık görülen ise osteoartrit ve romatizmal artrittir. İlaç tedavisinin yanı sıra beslenme tarzının değişmesi de iltihap oluşumunu azaltabilmektedir.
*Kilo kaybı önemlidir özellikle bilek, diz ve kalçada bulunan osteoartritte kilo kaybı gereklidir. Hızlı kilo kaybından ziyade uzun süreçte verilmesini isteriz.
*Şeker ve şekerli yiyecekler artritli hastalarda T hücre aktivitesini baskıladığından hem enflamasyonu artırıcı hem de bağışıklık sistemini baskılayıcı özelliğe sahiptir.
*Besinleri kızartarak tüketen kişilerde enflamasyonun arttığı gözlenmiştir. Kızartma yönteminden uzak durulmalı, haşlama, ızgara, fırın olarak tercih edilmeli.
*Hayvansal yağlar tüketilmemeli, sıvı yağlar tercih edilmelidir.
*Çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalı, daha çok bitki çayları tüketilmeli.
*Kırmızı et tüketimi fazla olan kişilerde de bulgular tetiklenmektedir, haftada 1 veya 2 kez uygun miktarda tüketilebilinir.
*Ödem problemi nedeniyle beslenmelerinde tuz sınırlandırılmalı, yemeklere tuz ilave edilmemeli, tuzsuz ekmek tercih edilmelidir.
*Kepekli ürünler mineral emilimini önleyebileceğinden daha çok tam tahıllı, çavdar ekmeği tercih edilmelidir.
*Omega-3 yağ asitlerinin artrit semptomlarını azalttığı bilinmektedir. Omega-3’ten yeterli beslenmek ve gerekirse supleman almak önemli.
*Sülfür içeren besinler eklem sağlığı açısından önemlidir. Lahana, karnabahar, brokoli, soğan, sarımsak, kurubaklagiller ve yumurta sülfürden zengindir.
*Zencefil ve ananasta bulunan bromelinin enflamasyonu azaltıcı etkisinden dolayı tüketimini öneririz.
*Bazı hastalarda solanin maddesinin ağrıları tetikleyici özelliği bilinmektedir, özellikle patates, domates, biber ve patlıcan solaninden zengin sebzelerdir.
*A, C, E vitaminleri ve Selenyum mineralinin artritli hastalarda olumlu etkileri olabilmektedir.
Diyetisyen Özlem Sert Aydın/Milliyet
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder