3 Kasım 2014 Pazartesi

Aşure nasıl yapılır?

Muharrem ayının 10'uncu günü olan 3 Kasım ise Aşure günüdür. Aşure ayının gelmesi ile birlikte aşureler yapılır. Komşulara yakınlarımıza aşure dağıtılır. İşte Aşure yapımının püf noktaları.

Muharrem ayının 10’uncu günü olan 3 Kasım ise Aşure günüdür. Aşure ayının gelmesi ile birlikte aşureler yapılır. Komşulara yakınlarımıza aşure dağıtılır. Bizde bu yazımızda püf noktalarının da yer aldığı nefis bir aşure tarifini
sizlerle paylaşacağız.

AŞURENİN MALZEMELERİ:
1 kg. buğday
500 gr. Nohut
500 gr. Fasulye
400 gr. Kuru kaysı
400 gr. Kuru üzüm
400 gr. Kuru incir
1 litre süt
1 çay bardağı gül suyu
1 su bardağı portakal suyu
100 gr çam fıstığı
100 gr kuş üzümü
1,5 kg. toz şeker

AŞURE NASIL  YAPILIR?
Bir gün önce akşamdan nohudu sıcak hafif tuzlu suda ıslatıyoruz. Fasulye ve buğdayı ayrı kaplarda soğuk suyla ıslıyoruz. Sabah nohut ve fasulyeyi süzdürüp birlikte ocağa koyup kaynatıyoruz, kaynadıktan sonra soğuk sudan
geçirip aşureyi yapacağınız büyük bir tencereye boşaltıyoruz. Daha sonra ısladığınız buğdayı elinizle ovarak güzel bir şekilde yıkayıp suyunu sızdırıp ayrı bir kapta 5 dakika kaynatıp, fasulye ve nohudun üzerine döküyoruz. Tencereyi dört parmak aşacak şekilde suyla doldurup ateşe koyuyoruz.

Önceden yıkanmış kuru kaysıları küp küp doğrayıp kuru üzümle birlikte tencereye ekliyoruz. Bunlar biraz kaynadıktan sonra kuş üzümü
ve çam fıstığını ve 1 litre sütü ekliyoruz. Kaynadıkça suyu azaldığını düşündüğünüzde kaynamış su ilave ediyoruz. Bu malzemeler için yaklaşık 20 litre su kullanılıyor.

 Kuru inciri yıkayıp kara suyunu iyice akıttıktan
sonra şekerle birlikte ekliyoruz. Arkasından portakal suyunu, gül suyunu ekliyoruz.Aşuremizi yaparken dikkat etmemiz gereken şekerini, kuru incirini, gül suyunu ve portakal suyunu pişmesine yakın ekleyeceğimiz. Çünkü kuru incir uzun süre kaynatıldığında aşureyi karartıyor.

Şekeri erken koyarsanız aşure ağdalanıyor. Gül suyunu ve portakal suyunu sona yakın ekleme nedenimiz aramasını fazla kaybetmemesi için. Aşuremizin üzeri kabuk bağlamaya başladığında piştiğini anlıyorsunuz.

 Üzerini süslemek için narları ayıklayın, zevkinize göre fındık ve cevizi kırıp aşurenizin üzerine serperek aşurenizi servis edebilirsiniz. Önerimiz aşurenizi yedikçe tencereden alıp servis tabaklarına koyup yemeniz. Dolapta tencerede uzun süre bekleterek tüketebilirsiniz. Tabaklara önceden koyduğunuzda saklaması da zor olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder