Kimileri yılbaşı sofrasında mutlaka hindi bulunduruyor. Haftada iki kez tüketilmesi gereken hindi eti daha yüksek proteine ve düşük yağ oranına sahip. Aynı zamanda da içerdiği triptofan aminoasiti ile serotonin adı verilen mutluluk hormonunu uyarıyor.
HAFTADA EN AZ İKİ KEZ TÜKETİLMELİ
Yaşar Üniversitesi MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, hindi etinin kansızlığı önlemekten, bağışıklık sistemini güçlendirmeye kadar uzanan faydalarını anlattı ve ekledi: “Yüksek besin değerine sahip hindi eti, haftada en az iki kez tüketilmeli.”
EN İYİ ALTI GIDA ARASINDA
Uzel’e göre bitter çikolata, kuşkonmaz, yer elması, muz ve yoğurt dışında mutluluk veren en iyi altı gıda arasında yer alan hindi etinin bilinmesi gereken faydaları ise şöyle:
“Mutluluk veren en iyi altı gıda arasında yer alan hindi eti, içerdiği triptofan aminoasiti ile serotonin adı verilen mutluluk hormonunu uyarır. Yağ içeriği çok azdır. Derisi alınmış hindi etinin 30 gramında sadece 1 gram yağ bulunmakla birlikte, söz konusu yağın büyük bir çoğunluğu çoklu doymamış yağ grubundandır. 150 gramlık porsiyonunda yaklaşık olarak 220 kalori bulunur. Söz konusu miktar, günlük tavsiye edilen folik asit ihtiyacının neredeyse yüzde 50’sini karşılayabilmektedir. B12 vitamini açısından da zengindir. B12 vitamini alyuvar yapımındaki faydasıyla, kansızlığın önlenmesi ve hücre gelişimi için gereklidir. Bir porsiyon hindi eti erkek ve kadınların günlük B12 vitamini gereksiniminin tamamına yakınını karşılamaktadır.”
KANSIZLIK PROBLEMİNE ÇARE
“Bilindiği üzere kansızlık problemi yaşayan kişilere kırmızı et tüketmesi tavsiye edilir ve bireyler problemlerinin giderilmesi uğruna et tüketimini abartabilir. Ancak bu durum beraberinde kolesterol seviyesi yüksekliği sorununu getirir. İçerdiği B3 vitamini sindirim için faydalıdır, karbonhidratların enerjiye dönüşümünü sağlamakla birlikte özellikle sinir sistemi işlevlerinde düzenleyici rol üstlenir. 100 gram çiğ hindi etinde 7,9 mg B3 vitamini bulunur. Bu miktar, kadınlar için günlük önerilen miktarın yüzde 80’ine, erkekler için önerilenin ise yüzde 60’ına karşılık gelir.”
ZENGİN MİNERAL KAYNAĞI
“Ayrıca önemli bir mineral kaynağıdır. Bağışıklık sistemine destek olan, yaraların iyileşmesini sağlayan, vücudun yağ, protein ve karbonhidratları sindirmesinde önemli rol üstlenen çinko minerali bakımından zengin bir kaynaktır. İçerdiği diğer minerallere fosfor, potasyum, magnezyum, demir ve selenyum örnek olarak verilebilir. Hindi etinde az miktarda da olsa bulunan selenyum minerali, insan sağlığı için çok önemli bir koruyucu mineraldir. Tiroit hormon metabolizmasında, antioksidan savunma sisteminde ve bağışıklık sisteminde düzenleyici rol oynar. Selenyum, vücudun gereksinimini sağlayacak özelliktedir.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder