16 Kasım 2015 Pazartesi

Hangi yumurta daha doğal renginden anlaşılabilir mi?

Yumurta meselesi aylarca hatta yıllarca gündemimizi meşgul etti. Hangisi daha sağlıklıydı? Kolesterol yapar mıydı? Bilim dünyası sonunda uzlaştı, yumurta çok iyi ve sağlıklı bir protein kaynağı ve mısır bazlı yemlerle beslenen çiftlik tavuklarındansa "özgür gezen" tavuk yumurtası daha faydalı.

Peki marketlerde organik diye çok pahalıya satılan yumurtalar şu meşhur "özgür gezen tavukların" yumurtası mı? Tavukların hangi yemlerle beslendiğini anlamak mümkün mü?
YUMURTA AÇIK ALTIN SARISI İSE MISIR YEMLERİ OLABİLİR
Sun Gazing isimli internet sitesinin haberine göre eğer yumurta açık altın sarısı renginde ise bu tavuğun mısır yemleriyle beslendiğinin bir göstergesi olabilir. Köy tavuğu diye bildiğimiz tavukların yumurtasının rengi ise daha koyu sarı renkte oluyor.
MISIR YEMLERİ FAYDALI MI? 
Peki, mısır yemleri faydalı mı? Uzmanlara göre hayır. Mısır ile beslenen tavuklar sadece şişmanlıyor ve besin değeri çok daha kötü. Kalabalık bir çiftlikte, hiç hareket etmeden, kasları gelişmeden sağlıksızca şişmanlayan ve kısa sürede büyüyen tavuklar da, bu tavukların yumurtalarının da besin değeri kötü.
TAVUKTA DURUM NE?
Yumurtayla birlikte en çok tartışılanlardan biri ise tabii de tavuklar ve tavukların doğallığı oldu. Yıllarca tavuk kolesterol yapmaz ancak yumurta yapar iddiası yıkıldıktan sonra da çiftlik tavuklarını, köy tavuğu olarak bilinen tavuklar kadar besleyici olmadığı, etlerinin lezzetli olmadığı tartışılmaya başlandı. Konu ile ilgili en çok inceleme yapan isimlerden bir tanesi olan onkoloji uzmanı Dr. Yavuz Dizdar, tavukların doğal olup olmadığını anlamanın en iyi yolunun pişme süresi olduğunu söylüyor. Dr. Dizdar, "Tavuğun tavuk olduğu daha çok pişme süresinden anlaşılıyor, iki saatten önce pişmez. Hızlı pişenler körpe değil, antibiyotikle doku bütünlükleri bozulduğundan (daha doğrusu kollajen / Jöle sentezi olmadığından) hızlı pişiyorlar." diyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder