Kışın günlerin kısalması, havanın soğuması, hareketin azalması, karanlık saatlerin uzaması nedeni ile vücut kendi savunmasını ve ısısını koruyabilmek için metabolizma hızını yavaşlatır ve yağlanma eğilimine girer. İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, eğer kilo almaya yatkın bünyesi olanları yaşam tarzına ve beslenmeye dikkat etmeye çağırıyor.
Özellikle bel çevresinde oluşan yağlardan kurtulabilmek için kışın haftada en az 3 gün karnabaharı sofralarınıza koyun. Çünkü karnabahar;
• Çok iyi bir lif kaynağı olduğu için midede hacim kaplar ve daha çabuk doygunluk oluşturur. Özellikle sofraya oturduğunuzda ilk yemek olarak karnabahar salatası veya fırında karnabahar veya haşlanmış karnabahar olarak tercih ederseniz asıl kalorili olan ana yemeği daha az yersiniz.
• Karnabahar çok iyi bir yağ yakıcı olan C vitamini ve Folik asit açısından zengindir. Hücre bazında metabolizma hızının artmasını sağlar.
• Karnabahar içinde fosfat, potasyum ve indol-3 adlı maddeler bulundurur. Bu maddeler nedeni ile meme, mide ve kalınbağırsak kanserine karşı koruyuculuğu vardır.
•Demir minerali açısından ayrıca zengin olduğu için kansızlığa bağlı olan halsizlik ve yorgunluk gibi semptomların daha az hissedilmesini sağlar. Bu bağlamda yeme isteğini azaltır.
•Yüksek kalsiyum içeriği nedeni ile metabolizma hızını hafif yükseltir. Bununla birlikte kemik ve diş sağlığı üzerine etkilidir.
•Anti-oksidan gücü yüksek olduğu için hücrelerin temizlenmesine katkısı olur . Bağışıklık sistemini iyileştirir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder