Zayıflama hapları insan sağlığını tehdit ediyor. Uzun vadede nasıl yan etkileri olduğu resmi olarak bilinmese de, yapılan çalışmalar hapların kullanımının çeşitli rahatsızlıklara yol açtığını gösteriyor.
Obezite ve Zayıflama Hapları
Obezite, ülkemizde ve dünyada insanların sağlığını tehdit eden ciddi bir hastalıktır. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre ülkemizde obezite, yetişkin erkeklerde %20,5 ve kadınlarda %41 gibi oldukça yüksek oranlara sahiptir. Genel olarak, sadece estetik açıdan görüntü bozukluğu oluşturmasıyla bilinse de, koroner kalp rahatsızlıkları, hipertansiyon, diyabet, inme ve kanser gibi birçok tehlikeli hastalığa da sebep olabildiği unutulmamalıdır. Obezite, aşırı kilolu olma durumunun ötesinde, sağlığı ciddi derecede tehdit eden bir hastalıktır.
Günümüzde insanlar, sedanter yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarından dolayı hızla kilo almakta ve aldıkları kiloları bir mucizeyle verebileceklerini düşünmektedirler. Ancak sağlıklı kilo verebilmek için, kişinin iradeli olması ve uzman kişilerden destek alması yeterlidir. Hemen sonuca ulaşma kaygısıyla, aceleyle başvurulan yöntemler sağlığı olumsuz etkileyebilir.
Zayıflamak için kullanılan bu yöntemlerden biri, zayıflama haplarıdır. İnsan sağlığını hiçe sayarak, hiçbir yasal denetimden geçirilmeyen bu ilaçların kullanımı çok ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Örneğin, vücutta oluşan toksin ve yağları hızla dışarı atabilme özelliğine sahip olan kapsaisin, acı kırmızı biberin aktif bileşenidir. Kırmızı biber tüketimi, metabolik hızı artırarak yağ yakımını kolaylaştırır. Bu etkisinden dolayı doğal yoldan tüketilmelidir; fakat piyasada hiçbir denetimden geçmemiş olduğu halde, içeriğinde bu tarz kimyasalların olduğu iddia edilen zayıflama hapları satılmaktadır. Bu ilaçların, uzun vadede nasıl yan etkileri olduğu resmi olarak bilinmese de, yapılan çalışmalarda bazı zayıflama haplarının kullanımı sonrasında, kişilerde supraventriküler taşikardi, çarpıntı, halsizlik, göğüs ağrısı gibi rahatsızlıklar geliştiği görülmüştür. Bu nedenle, bu hapların kullanımında son derece dikkatli olunmalıdır. Kalp rahatsızlığı, hipertansiyon, böbrek ve karaciğer yetmezliği olan bireyler ve hamileler ise, kesinlikle kullanmamalıdır.
Sonuç olarak, ideal kiloya ulaşmak için, kişi beslenme alışkanlıklarını değiştirmedikçe ve hayatına fiziksel aktiviteyi katmadıkça, hedeflediği kiloya ulaşmakta ve o kiloda sabit kalmakta güçlük çekecektir. (Dyt Muhittin Hızır / Milliyet)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder