Bayram tatlılarının cazibesine kapılıp yedikçe yediniz mi? Sorun değil, toksik asitlerden alkali beslenerek kurtulabilirsiniz.
Bayramda eş-dost ziyaretlerinde, ikramları reddedemeyip kilo mu aldınız? Bol tereyağlı, cevizli baklavaları reddetmek hiç de kolay değil. Üstelik asidik yiyecekler sadece kilo aldırmakla kalmıyor, çok tüketilmesi durumunda karaciğer ve böbreklere de zarar veriyor. Ama çaresi kolay: Alkali besinler. Bu yiyecekler, vücuda alınan bazı besinlerin oluşturduğu potansiyel toksik olan asitleri dengelemeye yardımcı oluyor. Böylelikle organ sağlığını destekleyip vücut ağırlığının dengesini sağlıyor. Genel beslenme tarzı, kandaki asit derecesini arttırmaya meyilli olan et ve süt ürünleri gibi besinlerden oluşur.
Son zamanlarda yapılan bir araştırma asit oranını arttıran besinleri çok fazla tüketmenin böbrek ve karaciğerinize zarar verebileceğini, hatta diyabet riskinizi arttırabileceğini öne sürüyor. Fakat vücudun alkali dengesini destekleyecek besinler tüketerek asidin vücuttaki negatif etkilerini azaltabilirsiniz. Genel olarak meyve ve sebzeler alkali, et ve süt ürünleri gibi proteinler ise asidiktir. Yani aldığınız asidik besinlere karşı, sebze-meyve ağırlıklı alkali besinler tüketerek sağlığınızı korursunuz.
Aşağıdaki besinlerden ne kadar çok tüketirseniz organ sağlığı ve vücut ağırlığınızı o kadar desteklemiş olursunuz.
- Kuşkonmaz
- Brokoli
- Maden suyu
- Karpuz
- Elma
- Kabak
- Fındık
- Taze fasulye
- Domates
- Kiraz
- Kırmızı turp
- Karnabahar
- Patates
- Kayısı
- Havuç
- Kereviz
- Muz
- Ispanak
- Kuru üzüm
Vücudunuzda potansiyel toksik asit oluşturan besinlerden gereğinden fazla tüketiyor olabilir misiniz? En sevdiğiniz besinler vücutta en fazla asit oluşumuna yol açan 25 besin listesi arasında olabilir mi? Aşağıdaki listeye bakıp anlayabilirsiniz. Eğer en sevdiğiniz besinler bu listedeyse bu, onları hayatınızdan tamamen çıkarmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Dengelemeniz yeterli olabilir.
1. Zeytinyağı (natürel)
2. Az yağlı yoğurt
3. Tam yağlı süt
4. Tereyağı
5. Haşlanmış mercimek
6. Beyaz ekmek
7. Tam buğday makarnası
8. Sade simit
9. Kavrulmuş yerfıstığı
10. Ceviz
11. Sosisli sandviç
12. Tavuk
13. Sucuk
14. Yağsız biftek
15. Pişmiş alabalık
16. Haşlanmış katı yumurta
17. Yulaf
18. Esmer pirinç
19. Pişmiş somon
20. Konserve ton balığı
21. Mozarella
22. Konserve sardalye
23. Pişmiş hindi pastırması
24. Cheddar peyniri
25. Parmesan peyniri
Dr. Mehmet Öz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder