11 Ekim 2016 Salı

Aşure yaparken nelere dikkat etmeli?

Aşure, Arapça on anlamına gelen Aşara kelimesinden türemiştir. Muharrem ayının onuncu günü Aşûre günüdür. Aşure Günü Muharrem onuncu günü yani 11 Ekim Salı gününe denk geliyor.


Aşure tarifi

Malzemeler

500g aşurelik buğday (3 su bardağı)

Yarım çay bardağı pirinç

1 su bardağı nohut

1 su bardağı kuru fasulye

200 g kuru kayısı

200 g kuru üzüm

1 su bardağı fındık

3 lt su

2 su bardağı süt

4 su bardağı toz şeker

çeyrek çay kaşığı tuz

çeyrek çay kaşığı karabiber

yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatıp, suyunu alın)


Aşureyi süslemek için gereken malzemeler

Aşure yaparken nelere dikkat etmeli? 25 g fındık

25 g kuş üzümü

100 g ceviz

1 adet nar

Tarçın

Aşure nasıl yapılır?

Aşure yaparken nelere dikkat etmeli? Nohut ve fasulye ayrı ayrı pişirilir. Buğday yıkanarak ayrı tencereye alındıktan sonra 10 dakika kadar sıcak suda kaynatılır. Buğday kaynarken çıkan sarı su süzülür. Aynı süzme işlemi 2 kere daha tekrarlanır. Süzme işleminden sonra buğdayın üzerine biraz daha su ilave edilerek 50 dakika kadar daha pişmeye bırakılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder