8 Ekim 2016 Cumartesi

Gerçekten işe yarayan 7 ev yapımı ilaç ve arkasındaki bilim

İnsanlar yüzyıllardır bazı tuhaf ilaçların hastalıkları iyileştirmedeki gücüne hiç şüphesiz inanıyorlar. Bu tedavi yöntemlerinin bazıları modern standartlara oldukça ters düşse de birkaç yöntem var ki belli bir dereceye kadar şaşırtıcı bir şekilde etkili.




Kürler ve gerçekler

Live Science’a konuşan “Boğazımda Bir Kurbağa ile Daha İyi Hissediyorum: En Değişik Kürler’in Tarihi” isimli kitabın yazarı Carlyn Beccia Cerniglia, “Neredeyse her kültürde sözlü gelenekler ile birlikte nesilden nesile geçen birçok popüler ev yapımı ilaç vardır, kime sorarsanız sorun mutlaka ‘Bu kürü anneannem bana yapardı’ cevabını duyarsınız” diyor.

İşte modern tıbba bile ilham veren ve bazı durumlarda oldukça etkili olan 7 ev yapımı "ilaç":

1.Fasulye yaprakları tahtakurularını uzak tutuyor

Yattığımız yatak ve etrafına fasulye yaprakları serpmek tahtakuruları ile mücadelede oldukça etkili. Kökeninin Balkanlar olduğu düşünülen bu yöntem, bizi tahtakurusu istilasından koruyor. Bu uygulamanın arkasındaki bilim ise şöyle: Fasulye yapraklarının üstünde bulunan mikroskobik iplikçikler tahtakurularını ya öldürüyor ya da onlar için bir kapan görevi görüyor.

2.Sarımsak

Amerikalılar, sarımsağın boğmaca ile mücadelede oldukça etkili bir ilaç olduğunu düşünüyorlar. Fakat sarımsağın tek faydası bu değil. Arizona Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi’nden doktor Andrew Weil, sarımsağın antibakteriyel bir silah olduğunu ve aynı zamanda virüslerin yayılmasında önleyici bir rol oynadığını vurguluyor.


3.Kurbağalar

Geleneksel bir Rus inancına göre ise kurbağalar sütün ekşimesini önlüyor. Bu uygulamanın gerçekten işe yaradığına dair bilimsel kanıtlar da mevcut. 2012 yılında yapılan bir araştırma, kurbağaların derilerinin antibakteriyel bir salgıyla kaplı olduğunu ve bu salgının kurbağaları rutubetli yerlerde gelişen patojenlerden koruduğunu iddia ediyor. 

Amerikan Kimya Derneği’nin raporuna göre, kahverengi Rus kurbağalarında (Rana temporaria) antibiyotik aktivite gösteren 21 farklı kimyasal madde bulunmakta. Yeni yapılan araştırmalar ise bu bulguları daha ileri bir boyuta taşıyarak kurbağa derisinde patojenlere karşı savaşabilecek içeriğe sahip 76 farklı kimyasalın olduğunu vurguluyor. 

Belki de bu salgılar, bozulmaya sebebiyet veren zararlı bakteri ve mikropları sütten uzak tutmakta etkin bir rol oynuyordur ve bu durum ise geleneksel Rus uygulamasına bilimsel bir dayanak oluşturuyordur.


4.Bal

Antik Mısır, Çin, Hindistan ve Afrika’da balın ülser ve yanık gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığı Michigan Üniversitesi’nin yaptığı bir çalışmada ortaya konmuştu. Bugün doktorlar hala balın birçok tedavide takviye besin olarak kullanılmasını uygun görüyor.

Örneğin, 2012 yılında yapılan bir araştırma yatmadan yarım saat önce yenilen balın öksürme sıklığını azalttığını ortaya koyuyor. Ayrıca yara üstüne sürülen balın iyileşme sürecini hızlandırdığı da iddia ediliyor.

5.Sivrisinek-kıran Bitki

Güney Amerika’da yetişen ve Amerikan böğürtleni olarak bilinen bu bitki, sivrisinekleri sizden uzak tutmakta etkili bir yöntem. Mississippi’nin kırsallarında yaygın olan bu inanışa göre, bu bitkinin yapraklarını ezip vücudunuza sürerek sivrisineklerden korunmanız mümkün. Bu yöntemin geçerliliği, Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’nda çalışan bilim insanlarınca da onaylanıyor.
Böğürtlenin içerdiği üç bileşenin bu etkiye yol açtığı söyleniyor.


6.Soğan

Soğan, birçok ev yapımı ilacın reçetesinde sarsılmaz bir yere sahip. 2014 yılında Live Science’ın yayınladığı bir rapora göre soğan, C vitamini, sülfürik bileşenler, flavonoidler ve fitokimyasal maddeler açısından oldukça sağlıklı bir kaynak niteliğinde.

Fitokimyasallar, kanser, diyabet ve kalp hastalıklarından koruyucu bazı bileşenler içeriyor. Meyve ve sebzelere pigment sağlayan flavonoidlerin ise Parkinson ve kalp damar rahatsızlıklarının riskini azaltmada etkin bir rol oynadığı iddia ediliyor.

7.Zencefil

Birçok kişi zencefili soğuk algınlığının tüm belirtilerine karşı etkin bir ilaç olduğunu düşünür; ancak Live Science’ta yayınlanan bir makaleye göre, zencefil en çok mide bulantısının tedavisinde etkili olduğunu vurguluyor. Ayrıca 2012’de yapılan bir araştırma, zencefilin kalın bağırsak iltihabına iyi geldiğini ve kolon kanseri riskini azaltabileceğini ileri sürüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder