15 Mayıs 2016 Pazar

Ödem atmanızı sağlayacak 6 öneri

Ayaklarda ya da bileklerde oluşan ödemi atmanız için bazı şeyleri mutlaka tüketmeniz gerekirken tuz ve işlenmiş karbonhidratlardan uzak durmanız gerekiyor. İşte ödem attırıcı önlemler…

NE KADAR TUZ O KADAR ÖDEM

TUZ

1. Sodyum tüketmekten kaçının

Vücudunda ödem oluşan kişilere verilen ilk tavsiye en büyük sodyum kaynağı olan tuz kullanımını azaltmak oluyor. Sodyum vücuttaki suyun sabit kalmasına neden oluyor. Ne kadar çok sodyum tüketilirse vücuttaki su tutulma miktarı da o kadar artıyor. Sodyum sadece tuz ile sınırlı değil. Tüm işlenmiş etler, konserve gıdalar, soya sosu gibi birçok gıda da sodyum içeriyor.

2. Magnezyum tüketiminizi arttırın

Magnezyum tüketimini arttırmak su tutulmasını azaltmaya yardımcı oluyor. Yapılan bir araştırmaya göre özellikle adet öncesi dönemdeki kadınların günde 200 gram magnezyum içeren bir gıda tüketmesi ödemin azalmasına yardımcı oluyor. Ceviz, yemişler, tam tahıllılar, bezelye ve ıspanak magnezyum açısından zengin yiyecekler. Magnezyum bunun haricinde kapsül formunda besin takviyesi olarak da tüketilebiliyor.

ADET ÖNCESİNDE B6 VİTAMİNİ

3. B6 vitamini tüketin

B6 vitamini suda çözülen ve doğal olarak birçok yiyecekte bulunan bir vitamin çeşidi. “Journal of Caring Sciences” isimli yayındaki bir araştırmada, B6 vitamini takviyesi alan kadınlar adet öncesi ve adet döneminde yaşanan ağrı ve ödem gibi sorunların büyük bir kısmında azalma olduğunu söylemişler.

4. Potasyum yönünden zengin gıdalarla beslenin

Potasyum vücuttaki hücre, doku ve organların düzgün çalışmasına destek olan faydalı bir mineral. Bunun yanı sıra kalp sağlığı için de oldukça yararlı olan potasyum vücutta su tutulmasını ve ödem oluşmasını engelliyor. Bunu vücuttaki sodyum miktarını düşürerek ve vücuttaki idrarı arttırarak başarıyor. Potasyum yönünden en zengin gıdalar muz, kayısı, pancar ve Brüksel lahanası.

KARAHİNDİBA FAZLA İDRARI ATIYOR

5. Karahindiba tüketin

Genellikle eklem ağrılarından egzamaya kadar bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan faydalı bir bitki olan karahindibanın idrar söktürücü özelliği de bulunuyor. Karahindiba yaprağının özü tüketildiğinde idrar söktürücü özelliğinin daha da arttığı biliniyor. Bu sebeple daha fazla idrar vücuttan atılacağı için su tutulması da azalmış oluyor.

6. İşlenmiş karbonhidratlardan uzak durun

Başta şekerli hamur işleri olmak üzere işlenmiş karbonhidratlar tüketildikten kısa süre sonra kan şekerinin aniden yükselmesine neden oluyor. Kandaki insülin seviyesi yükseldiğindeyse böbreklerde emilen sodyum miktarı daha da artıyor bu da vücutta suyun tutulması anlamına geliyor. Bu sebeple şeker ve beyaz unla hazırlanan gıdalardan uzak durmakta fayda var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder