2 Temmuz 2016 Cumartesi

Hangi tatlı kaç kalori?

Yediğiniz tatlının kalorisine göre fazladan su içmeniz gerektiğini biliyor musunuz?


Bayramda tatlı ikramlarına hayır diyebilen kazanıyor. Ölçülü yiyebilenlere ise Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy’un bir önerisi var: Yediğiniz tatlının kalorisine göre su için. Waternet’ten Aksoy, en çok tercih edilen tatlıların kalorisini ve yediğinizde ne kadar su içmeniz gerektiğini sıraladı.

Sıcak yaz günlerine denk gelen ve oruç tutma süresinin 17 saati aştığı Ramazan ayının ardından bayram hazırlıkları başladı. Çikolatalar, şekerler, şerbetli tatlılar evlerin baş köşelerinde yerini aldı ancak bu durum oruç süresince farklı bir beslenme düzenine alışan ve susuz kalan bünyeler için tehlike arz ediyor. Bayramda ikram edilen baklavalara, ekmek kadayıflarına, tulumbalara, şekerparelere karşı koyamayanlar için Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy basit bir formül veriyor, “Ortalama bir yetişkinin günde 1800-2000 kalori aldığını düşünürsek, bu durumda içilmesi gereken su miktarı 1,8-2 litre arasında değişiyor. Bayramların vazgeçilmezi şerbetli tatlılar için ise kalori hesabı şöyle; iki dilim baklava yiyerek 500 kalori alan birinin, 500 ml fazladan su tüketmesi gerekiyor.”

HANGİ TATLIDAN SONRA NE KADAR SU İÇİLMELİ?

2 dilim baklava (500 kcal) yedikten sonra, ½ litre su içmeniz gerekiyor

1 porsiyon ekmek kadayıfı (450 kcal) yedikten sonra, 450 ml su (1,5 su bardağı) içmeniz gerekiyor.

1 adet orta büyüklükte tulumba tatlısı (130 kcal) yedikten sonra, 130 ml su (1 çay bardağı) içmeniz gerekiyor.

1 porsiyon revani (350 kcal) yedikten sonra, 350 ml su (yaklaşık 1,5 su bardağı) içmeniz gerekiyor.

1 tane şekerpare (250 kcal) yedikten sonra, 250 ml su (1 su bardağı) içmeniz gerekiyor.

2 Kemalpaşa tatlısı (220 kcal) yedikten sonra 220 ml su (1 su bardağı) içmeniz gerekiyor.


SUSUZLUĞA DAYANIKLI DEĞİLİZ

Özellikle yaz aylarında sıcak yüzünden oluşan ekstra su kaybı ve bayram sebebiyle artan her bir kalori için su tüketimine özel olarak dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Canan Aksoy, 

“Ramazan süresince biz diyetisyenler, açlıktan çok susuzluk konusunda uyarı yaptık. Eğer kronik bir hastalık yoksa açlığa dayanıklı olan vücudumuz, konu “su” olunca maalesef o kadar da dayanıklı değil. Bu nedenle bayram boyunca, oruç tutarken yeterince almadığımız suyu tüketmek, vücudumuz için yapacağımız en olumlu davranışlardan biri olacaktır” diyor.

BAYRAMDA SAĞLIKLI BESLENMENİN SIRLARI

Bayram sabahına peynir, zeytin, domates, salatalık, tam veya tane kepekli ekmek ve meyvelerden oluşan bir kahvaltı ile başlayın.

Misafirlerinize şeker ve çikolatanın yanında, fındık, ceviz, kuru kayısı ve kuru incir gibi lezzetli ve sağlıklı ikramlar hazırlayın.

İkram edilen her şeker ve çikolatanın ardından bir bardak su tüketin.

Çay-kahveyi şekersiz içmeye çalışın. Bu şekilde tüketemiyorsanız suyu tercih edin.

Ziyaretlerinizde asansör yerine merdiven kullanın, gideceğiniz yere yürüyerek ulaşmaya özen gösterin.

Tatlılara ‘hayır' diyebilmek için öğün atlamamaya çalışın.

Tatlılar yüzünden artan kalori alımını dengelemek için ana öğünlerde ağır yemeklerden ve kızartılmış ürünlerden kaçının. Daha çok sebze, salata ve yoğurt tüketin.

Çocuklar bayram boyunca ebeveynlerinin gözetimi dışında tatlı, çikolata, limonata vb. şekerli yiyecek ve içecekleri tüketebiliyor. Bunun zararlarını en aza indirgemek için bol su içmelerine özen gösterin, Limon dilimleri, nane yaprakları veya sevdikleri meyve parçacıkları ile çocukları su içmeye teşvik edebilirsiniz.

SAĞLIKLI SU NASIL OLMALI?

Waternet Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, su içmenin yanı sıra, suyun taze olmasına ve saklama koşullarına da dikkat çekiyor, “Mikrobiyolojik yönden içmeye uygun, ağır metallerden arındırılmış taze içme suyunu elde edebilmenin en sağlıklı ve mantıklı yolu, arıtılmış içme suyudur. Saklama koşulları açısından da en doğru yöntem, evde arıtılmış içme sularının cam şişelerde muhafaza edilmesidir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder