8 Temmuz 2016 Cuma

Bu yöntemlerin hepsi zayıflatıyor

Diyete başlamak için bugünü beklediniz ancak nasıl yapacağınızı bilmiyorsunuz. İşte birkaç öneri...

Yaz ayları kilo vermek için en verimli zaman… İştahımızı kesen sıcakların, çok su içiren terlemelerin, bol bol yüzdüğümüz günlerin ve fiziksel aktivitemizin yoğun olduğu etkinliklerin zamanı… Bu yüzden hiç zaman kaybetmeden, daha vaktiniz varken diyete başlayın ve sağlıklı yaşamın kapılarını aralayın.

Zayıflamak istiyorsanız, iştah sorunu yaşıyorsanız ya da “sadece göbeğimdeki yağları eriteyim bana yeter” diyorsanız bu yöntemlerden biri mutlaka size göre…

GÖBEĞİNİZİ YOĞURTLA ERİTİN

Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel’den, ŞIK okuyucularına özel göbek eriten yoğurt kürü:

Malzemeler:

1 kase az yağlı yoğurt

1 çay kaşığı zencefil

1 çay kaşığı zerdeçal

1 çay kaşığı tarçın

Yapılışı:

1 kase az yağlı yoğurdun içine 1 çay kaşığı zencefil ,1 çay kaşığı zerdeçal ve 1 çay kaşığı toz tarçın ilave edip karıştırıyoruz. Bunu sabah,öğlen ve akşam olmak üzere 3 kez yapıyoruz ve tüketiyoruz.

HEM 4 KİLO VERİN HEM KALBİNİZİ KORUYUN

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Beslenme ve Fitoterapi Uzmanı Ece Günay Akkuş, sağlıklı beslenmeye sizi adım adım yaklaştıracak tüyolar verdi ve kalbinizi koruyarak yaza fit girmenizi sağlayacak bir diyet listesi hazırladı.

1. GÜN KAHVALTI :

1 dilim keçi peyniri ( 30 gr ) 1 çorba kaşığı zeytinyağ – 1 çay kaşığı çörekotu karışımı Roka- Maydanoz -biber 1 dilim tam buğday ekmeği ( 25 gr ) ARA : 1 tatlı kaşığı balın içine ( – 1/2 çay kaşığı zerdeçal- ½ çay kaşığı zencefil – ½ çay kaşığı tarçın ) ( macun kıvamında tüketilicek ) ÖĞLE : Izgara balık Kinoalı salata ( 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağlı ) ( yarım demet roka, birakç yaprak marul, birkaç yaprak fesleğen, 1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık, 4 çorba kaşığı kinoa, 3 cherry domates, zeytinyağ-sirke-limon ) ARA : Fırında elma dilimleri ( tarçın serpilip servis edilir ) + 2 tam ceviz AKŞAM : 1 kase domatesli, maydanzolu, şehriye çorba 4-5 yemek kaşığı zeytinyağlı kereviz yemeği ( portakal suyuyla yapılmış ) 120 ml ev yapımı yoğurt ARA : 1 fincan yaban mersini çayı

2.GÜN KAHVALTI :

2 yumurtadan bol sebzeli menemen 1 dilim çavdar ekmeği ( 25 gr ) ARA : 3 adet kuru erik + 7 badem ÖĞLE: Yeşil mercimek salatası ( 4-5 çorba kaşığı haşlanmış mercimek, 1 çorba kaşığı nar tanesi , domates, taze soğan, maydanoz, nane, zeytinyağ , limon ) 1 su bardağı ayran ARA : 120 ml ev yapımı yoğurt 1 çorba kaşığı yulaf ezmesi 6-7 adet taze böğürtlen AKŞAM : Fırında sebzeli tavuk butları ( 2 adet ) derisiz 3 yemek kaşığı bulgur pilavı ½ Avakadolu yeşil salata ( az zeytinyağlı ) ARA : 1 fincan yasemin çayı

3 GÜN KAHVALTI :

1 adet haşlanmış yumurta 1 dilim lor peyniri ( 30 gr ) Cherry domates – salatalık – roka 5 adet tuzsuz zeytin 1 dilim kepekli ekmek ( 25 gr ) ARA : 2 tam ceviz + ( Zencefil – karanfil – ıhlamur çayı )ÖĞLE : 1 kase kuşkonmaz çorbası Izgara kuzu bonfile ( 90 gr ) dilimlenmiş yeşil turp ( 1 tatlı kaşığı zeytinyağ – limonlu ) ARA : 1 orta boy portakal AKŞAM : 5 yemek kaşığı zy. Bulgurlu, dereotlu kabak yemeği 120 ml ev yapımı sarımsaklı – naneli yoğurt ARA : 100 ml kefir – 1 dilim ananas

NEFES ALIN, KARNINIZ DÜZLEŞSİN

Hepimiz dümdüz bir karın isteriz. Ancak bazen bunun için yapılan egzersizler sıkıcı gelebilir ya da zaman ayıramayabiliriz. Nefes Koçu Reyhan Elmasri, göbekteki yağlanma sorununu çözebileceğiniz basit bir nefes egzersizi ile zaman probleminizi ortadan kaldırıyor.


DİYET YAPACAKSINIZ AMA İŞTAHINIZ AÇIK

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet, Fitoterapi Uzmanı Sıla Bilgili, diyet yaparken hem uzun süre tok kalmanızı sağlayacak hem de daha zinde hissettirecek 10 besini Sözcü okurları için anlattı.

Yulaf
Yüksek miktarda beta-glukan lifi ve iyi bir bitkisel protein içeriği sayesinde kahvaltıda tüketeceğiniz yulaf, uzun süre tok ve zinde kalmanıza yardımcı olur. Kuru meyveler ile tatlandırıp süt ile tüketebilirsiniz.

Chia
Pek çok kişi ismini duymamış olsa da chia, sütten daha fazla kalsiyum, somondan daha fazla omega-3, yeşil çaydan daha fazla antioksidan içeren nane ailesinden bir bitkinin tohumudur. Tok tutma özelliğine sahiptir. Günlük beslenmenin bir parçası haline getirerek günde bir iki yemek kaşığı kullanabilirsiniz.

Yumurta
Yumurtasız kahvaltınız olmasın. Biyoyararlılığı yüksek ve kaliteli bir protein olan yumurta, tok tutan besinlerin başında yer alıyor. Yumurtayı mümkün olduğunca kayısı kıvamında haşlanmış tercih edin. Ara sıra sebzeli yağsız omlet olarak da tüketebilirsiniz.

Tarçınlı yeşil çay
İçerisinde epigallokateşingallat ve kafein bulunan yeşil çayın metabolik hız üzerinde olumlu etkileri var. Yapılan araştırmalar da, düzenli olarak yeşil çay içenlerin, içmeyenlere göre yüzde 45 daha yavaş kilo aldığını göstermiştir. İçine konulan tarçınla da tatlı isteğinizi frenleyebilirsiniz. Bu nedenle her gün bir iki fincan yeşil çay tüketmeye özen gösterin.

Taze kırmızıbiber eklenmiş zeytinyağlı salata
Beslenme ve Diyet, Fitoterapi Uzmanı Sıla Bilgili, “Yüksek posa içeriği ve yoğunluklarıyla sebzeler midede geniş hacim kaplar ve daha çabuk doymamıza destek olurlar. Kalori değerleri de çok düşük olan bu sebzeler olası bir kabızlık sorununun da çözümüdür. Salataların içerisine taze kırmızıbiber ve bir miktar zeytinyağı da eklendiğinde tok tutma süresi uzar” diyor.

Ekmek yerine karabuğday
Yemeklerin yanında ekmek yerine mideyi daha geç terk eden, sindirimi daha yavaş olan karabuğday, kilo vermek isteyenler için ideal bir seçim. Ayrıca kan şekerini dengelediği gibi yağ oranı da düşüktür. Vitamin mineral yönünden de çok zengindir.

Acı biberli yoğurt
Acı pul biberdeki capsaicin maddesi termojenik (vücut ısısını yükseltici) etkisiyle metabolizmayı hızlandırır ve daha fazla yağ yakımı sağlar. Yüksek kalsiyum ve protein kaynağı olan yoğurdun üzerine eklendiğinde sindirimi ve tüketmesi daha kolay oluyor. Ayrıca yoğurt tüketenler tüketmeyenlere göre bel çevresi yağlarından daha kolay kurtuluyor.

Brokoli
İçeriğindeki pek çok madde sayesinde sağlık dostu olan brokoli, zayıflama sürecinin de vazgeçilmezidir. Et yemekleriyle birlikte tüketildiğinde yüksek C vitamini içeriği sayesinde demirin emilimini de arttırarak anemi tedavisini destekler. Brokoliyi rengini ve dokusunu kaybettirmeden buharda pişirin, üzerine bol limon, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı gezdirin. Baharatlarla da zenginleştirebilirsiniz.

Sütlü kahve
Yağsız sütle hazırlanan kahve, açlık sinyallerini bastırarak zayıflama sürecinde harika bir ara öğün olabilir. Bu sayede kendinizi uzun süre tok hissedebilirsiniz.

Avokado
Beslenme ve Diyet, Fitoterapi Uzmanı Sıla Bilgili, “Özellikle yemeğin yanında yarım porsiyon avokado tüketildiğinde tok kalma süresi uzuyor. Araştırmalar sonucunda bunu yapan kadınların yüzde 22 daha tok hissettiği ve üç saat sonra oluşan yemek yeme hissinin yüzde 24 azaldığı ortaya çıktı. Ayrıca avokado iyi bir B6 vitamini deposudur. Tok tutan avokadoyu kendinizi aç hissettiğiniz zamanlarda yiyebilirsiniz” diyor.

ÖNCELİKLE ZAYIFLAMANIN KURALLARINI ÖĞRENİN


Dr. Fevzi Özgönül,’küçülme’nin 10 altın kuralını anlattı.

1 – Kahvaltımızı hiç atlamayalım ve mümkün olduğunca erken bir saatte yemeye gayret edelim. Madem 1 ay gibi kısa bir sürede bedenimizi şekillendirmeye çalışacağız, o zaman bu zahmete katlanmamız gerekir. Kahvaltı saati olarak ideal saat 07:30 – 08:00 arasındadır. Bu saatten daha erken yapmamızda bir sakınca yok fakat asla geciktirmeyelim.

2- Kahvaltımızda olmaz ise olmazlar; bedenimizin tekrar yapılanabilmesi için yumurta, peynir ve süt ya da meyve suyudur. Yeşillikler de tam mevsimi olduğu için bolca tüketilmesi gereken yiyeceklerdir. Bu arada zeytini de unutmamalıyız.

3- Kahvaltımızda sindirim sistemimizi desteklemek ve onu tembellikten kurtarmak için ekmek ve unlu mamülleri, bal ve reçeli bir süre rafa kaldırmalıyız. Yerine çiğ badem, fındık ve ceviz yemenizi de önereceğiz. Böylece hem kalori almış, hem de bedeninizin yapılanabilmesi için gerekli en önemli yağ olan omega 3 leri almış olacağız. Yaz meyvelerinden de kahvaltıda veya öğlen yemeğinde vitamin ve mineral katkısı için bir avuç yemenizi tavsiye ederim.

4- Kahvaltı ve öğlen yemeği arasında hiç bir şekilde çiğnenip yutulacak bir gıda maddesi almazsak, sindirim sistemi rahat rahat yediklerimizi sindirerek ihtiyacı olan tüm gıdalara sahip olur. Ara öğünler sindirim sisteminin çalışmasını resetleyerek buna engel olur. Öğün aralarında sadece sıvı olan çay, kahve gibi içecekleri içebiliriz.

5- Öğlen yemeği en önemli 2. Öğündür. İdeal saati 12.00 ile 14:00 arasındadır. Bu öğünde mevsimin bize sunduğu tüm imkanlardan yararlanabiliriz. Bu nedenle yemeklerde et, balık ve tavuğu seçebiliriz. Yanındaysa, mevsimin bize sunduğu tüm sebzelerden doyasıya yararlanmak bizim görevimiz olmalı. Mevsim sebzelerinde en önemlileriyse şöyle sıralanabilir.

İlk baharda yeşil yapraklı sebzeler gözdedir.

Marul, ıspanak, maydanoz, fesleğen gibi yeşilliklerin yanında

Havuç, kuşkonmaz, enginar, bakla, bezelye, roka, semizotu, taze sarımsak, biberiye, tere, kekik ve taze soğan sofralardaki yerini alır.

6- Öğlen yemeğinden sonra da en az 5-6 saat bir şey yemememiz gerekir. Öğlen yediğimiz yemeklerin rahat sindirilmesi için sindirim sistemini rahatsız etmeyelim. İçecekler şekerli ve çok olmadığı sürece serbest. Bahar aylarında güneş daha geç battığı için 3. Bir öğünü saat 18:00 -19:00 arasında yapmamızda yarar var. Bu öğünü kolaylık olsun diye kahvaltı gibi yapmanızda yarar var. Peynir, badem, ceviz ve zeytin olabilir, fakat küçük bir kase yoğurt ve badem ceviz de işe yarar.

7- En ideal yürüyüş zamanı akşam üzeri saat 18:00 ile 21:00 arasındadır. Bu dönemde yapılan yürüyüş yediğiniz ve henüz bağırsaklarda olan besinlerin sindirimini hızlandırır. Yediklerimizin en önemli bölümü olan protein ve yağların sindirimi, bağırsağımızın en son bölümünde olduğu için bu saat diliminde yapılan yürüyüş çok önemlidir. Böylece gece küçülme ve yapılanmada kullanılacak protein ve yağlar sindirilerek karaciğerde sentezlenmeye hazır hale gelir.

8- Akşam çok acıkmadan bir şey yememek gerekir. İyice acıkmayı beklediğimizde, yürüyüşün yardımı ile sindirilen besinlerden gelen enerji gece daha az acıkmamızı sağlar. Bu nedenle sakın gece acıkmadan yemek yemeyin. Eğer acıkmazsanız yoğurt veya çorba ile geçiştirebilirsiniz.

9- Akşam sindirim sisteminizi zorlayacak çiğ salata ve meyveden uzak durun, böylece rahat uyursunuz ve uykunuzda küçülebilirsiniz. Unutmayın küçülmeniz için gerekli hormonal destek gece saat 23:00 ile 02:00 arasında salgılanacaktır. Bunun için sadece rahat bir uyku yeterlidir. Bu nedenle de gece zamanında yatmak bu sürecin rahat işlemesini sağlar.

10-Bedeninize yapabileceğiniz en önemli destek ise, sabah ve akşam alacağınız probiyotiklerdir. Doğru miktar ve çeşidi içeren probiyotik destek, hem sindirim sisteminizi güçlendirecek, hem de yeniden yapılanma ve küçülme döneminde ihtiyacınız olan enerjiyi sağlayacaktır. (sözcü.com.tr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder