24 Nisan 2016 Pazar

Küflü besinler sağlığınızı tehdit ediyor!

Küf, sadece besinde üreyen bir mikroorganizma olmanın ötesinde insan sağlığını da etkileyebilir. Mutfağın nemli bir alan oluşu da küf üremesini kolaylaştırır. Küfler, yeşil, siyah veya beyaz renkte olabilir. Bir besin küflendiğinde; tadı, görünümü, rengi ve kokusu değişime uğrar.
Özellikle tahıl ürünleri ve kuruyemişlerde üreyen mikotoksinler, insan sağlığı açısından oldukça tehlikelidirler. Aflatoksin ise özellikle yer fıstığı gibi yağlı tohumlarda, mısırda ve kuru meyvelerde üreyebilen bir küf toksinidir ve insan sağlığı açısından çok risklidir.Karaciğer kanseri ile dahi ilişkilendirildiği çalışmalar bulunmaktadır.
BESİNLERDE KÜFLENMEYİ ÖNLEMENİN EN ETKİN YOLU  
Besinleri satın almadan önce iyi inceleyin. Taze besinlerden yaralı olanları almayın, kapalı pakette olanlarda paketin içi görünenleri (cam kavanoz gibi) tercih edin. İşlenmiş et ürünlerinin her ne kadar tercih edilmemesi daha sağlıklı olsa da, satın almayı tercih ediyorsanız, ürünü görünür kirlenme olup olmadiğina dair iyice inceleyin. Besinlerde küflenmeyi önlemek için; kısa sürede tüketebileceğiniz miktarda besin satın alın. 
Bir ürünü saklayacağınız zaman (buzdolabında ya da kilerde) üzerini kapatmayı ihmal etmeyin. Çünkü, küf sporları uçuşarak bir besinden diğerine bulaşabilir.
Ağzı açılmış ürünü buzdolabında da tutsanız üç günden fazla saklamayın.
Besinleri küflenmeden korunmanın en etkili yolu temiz olmaktır. Çünkü, ağzı açık duran küflenmiş bir besindeki küf, hava aracılığıyla bir diğer temiz besini kirletebilir.
Buzdolabının içini düzenli olarak temizlemeyi ihmal etmeyin (ayda en az bir kez). Temizleme suyuna 1 yemek kaşığı karbonat ekleyin.
Her gün mutfağınızı havalandırın.
Gün aşırı lavabolarınızı sirke ile yıkayın.
Yrd. Doç. Dr. Ç.Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder