4 Mayıs 2015 Pazartesi

'Diyet savaşları'nda kime inanalım?

Popüler diyet savaşlarında insan hangi uzmana inanacağını şaşırdı...


Bugün'den Dilara Tahmaz'ın haberi... Ekranlardan çocuklarınıza ‘Türk kahvesi içirin’ çağrısı yapan Canan Hoca, diyet haplarını öven Mehmet Öz, alenen tek tip beslenmeye yönlendiren Dukan diyeti ve diğerleri…

Uzman doktorlar her biri adeta medya figürü haline gelen meslektaşlarının, televizyon ekranlarından milyonları yanlış yönlendirdiğini söylerken halk kime inanacağını bilemiyor. Peki popüler diyet savaşlarında son raund kimin olacak.

Söz konusu sağlıklı yaşam, beslenme ve diyet olunca ülkece aklımıza gelen birkaç isim var. Onlar her gün sabah programlarında tavsiyeler veriyor ya da dünyaca ünlü televizyon şovlarında rüştülerini ispat ediyorlar. Kimi yayın evlerinin PR çalışması neticesinde adeta bir medya figürüne dönüşürken kimi ABD’nin reyting rekortmeni programlarından çıkıp kendi şovlarıyla dünya çapında şöhrete kavuşuyor. Bazen Fransa’dan gelen diyet programlarına kendimizi kaptırıyor bazen çareyi zayıflama haplarında arıyoruz.

KİME İNANALIM, NE YAPALIM?

Bütün bu kargaşa içinde uzman diyetisyenler, doktorlar ve bakanlıklar; televizyondan insanlara beslenme tavsiyesi veren doktorların halkı yanıltığını, bu tavsiyelere rağbet edilmemesi gerektiğini söylüyor. Peki bu durumda nasıl bir yol izlememiz gerekiyor? Kime inanacak, kimin tavsiyelerine uyacağız? Uzmanlar araştırmadan ve hekim muayenesinden geçmeden kesinlikle diyet yapılmaması gerektiği konusunda ısrarlı. TV programlarından halka seslenen medya figürü doktorların genel-geçer tavsiyelerinin her bünyede farklı etki yapabileceğini, bu yüzden muhakkak alanında uzman isimlere görünülmesi gerektiğinin altını çiziyorlar.

DR. OZ SHOW FİTİLİ ATEŞLEDİ

Diyet savaşlarında fitili ateşleyen isimlerden biri Oprah Show sayesinde dünyaca ünlü bir televizyon yıldızına dönüştükten sonra kendi programı üzerinden izleyicilerine tavsiyeler veren Colombiya Üniversitesi Cerrrahi Profesörü Mehmet Öz oldu. Programında sık sık zayıflama haplarına övgü yapan Öz, ABD’li doktorların hedefi haline geldi. Colombiya Üniversitesi dekanına mektup yazan doktorlar, Mehmet Öz’ün tavsiyelerini zırva olarak nitelendirirken, prestijli bir üniversitenin akademik pozisyonunu işgal etmeye hakkı olmadıklarını savunuyorlardı.

YEŞİL KAHVE HAPINI ÖNERMEK KESİNLİKLE YANLIŞ

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Kaya Tapan, Öz’ün diyet ilaçlarını ve yeşil kahve haplarını övmesini kesinlikle doğru bulmadığını söylüyor ve ekliyor: “Kapsüle sığdırılmış bu hapların kullanımı hiçbir şekilde destekleyemem. İçeriklerini ve bünyeye verecekleri tahribatı bilmiyoruz. İlerleyen yıllarda karaciğerde harabet yaratma olasılıkları çok yüksek. İncelemeden araştırılmadan bu ilaçların kullanımını doğru bulmuyorum.”

ÇOCUĞUMUZA KAHVE İÇİRELİM Mİ?

Canan Karatay’ın meslektaşları tarafından tepki toplayan bir başka açıklaması da ‘Çocuklarınıza Türk kahvesi içirin’ sözleri olmuştu. Beslenme ve Diyet Uzmanı Eda Honca’ya göre bu açıklaması sağlıklı bir öneri niteliği taşımıyor. Honca “Karatay’ın bu sözleri ‘Çocuğunuza süt yerine kahve içirin’ şeklinde anlaşılabilir. Oysa 5 yaşına kadar çocuklarda kafein tüketimi tavsiye ettiğimiz bir durum değil” sözleriyle konunun ciddiyetine vurgu yapıyor.

DUKAN DİYETİ ELEŞTİRİ OKLARININ HEDEFİNDE

Diyet konusunda milyonlarca insanın sağlığını riske atan bir başka program da Fransız Doktor Pierre Dukan’ın adını taşıyan Dukan diyeti olmuştu. Uzman Diyetisyen Banu Topalakçı Salman tarafından bu diyetin böbrekleri iflas ettirdiği, psikolojik sorunlara ve kalp hastalıklarına davetiye çıkardığı savunulmuş; ardından Salman’a meslektaşlarından tam destek gelmişti. Uzmanlar tek tip beslenmenin vücuda vereceği tahribatı gözler önüne sererken bu tarz popüler diyetlere hekim kontrolünden geçmeden kesinlikle rağbet edilmemesi yönünde uyarıyorlardı.

BU YENİR Mİ CANAN HOCA?

Son dönemde, sabah programlarının aranılan yüzü Kalp ve İç Hastalıkları Profesörü Canan Karatay da eleştiri oklarına hedef olan bir başka isim. Karatay’ın radikal diyet tavsiyeleri Endokrinoloji Derneği tarafından hakkında suç duyurusunda bulunulmasına neden olmuş, Sağlık Bakanlığı da profesörün açıklamalarını çürütecek yönde açıklamalar yapmıştı.

KARDİYOLOGLAR DEĞİL DİYETİSYENLER LİSTE YAPAR

Uzman Diyetisyen Aysu Bekçi’ye göre alanında uzman olmayan hekimlerin beslenme tavsiyeleri vermeleri bir yere kadar kabul edilebilir ancak beslenme programı yapma işini kesinlikle diyetisyenlere bırakmaları gerekiyor. Bekçi “Ne kardiyoloji ne de başka bir alanın doktoru diyet listesi yazmamalı. Çünkü bu bilginin yoğunlaştırılmış kısmını biz diyetisyenler biliyoruz. Özellikle farklı alanlardan doktorların televizyonlarda beslenme programları oluşturmaları çok yanlış. Halkın geneline hitap eden bu tarz yayınların yeterli bilinç düzeyine erişmemiş kesim tarafından yanlış algılanması ve geri dönülmeyecek sonuçlar meydana getirmesi mümkün” sözleriyle tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor.

'EKMEĞİ KESİN' TAVSİYESİ İÇ YAĞLANMAYI ARTIRIR

Bekçi, Karatay Hoca’nın verdiği ‘ekmeği kesin’ tavsiyesini de doğru bulmadığını açıklıyor: “Kişi yeterli karbonhidratı alamazsa bu durum ona kas kaybı olarak geri dönecektir. Direkt olarak ‘Ekmek tüketmeyin’ diye bir tavsiye veremezsiniz insanlara. Her şeyden önce Türk toplumunun yemek kültüründe ekmek var. Beyaz ekmek kesilip yerine çavdar yenilebilir. Ancak ekmeğin tamamen kesildiği diyetlerde hızlı kilo kaybıyla protein direnci oluşuyor. Bu dengesizlik de vücuttaki iç yağlanmayı artırıyor.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder