Diyet yapıp zayıflıyor ama sonra tekrardan kilo alıyoruz. Bu kısır döngü devam ettikçe kilolar inatçı bir hale geliyor ve ilerleyen yaşla beraber, kilo vermek daha da zorlaşıyor. Ayrıca şişmanlık pek çok hastalığa da sebep oluyor.
1 - Hedefe ulaşmak için kendinize mantıklı bir süre veriyormusunuz ?
Fazla kiloları vermek için yapılan en sık hata, bu işin kısa bir sürede gerçekleşmesi isteği ve beklentisi içinde olmaktır. Unutmayın ki bu kiloları yıllar içinde aldınız, vermek içinde kendinize süre tanımalısınız. Hızlı kilo vermek çok düşük kalorili beslenme ile olur ve böyle bir beslenme tarzı sürdürülemez. Önemli olan her zaman sürdürebileceğiniz bir beslenme tarzını hayatınıza uyarlamanızdır. Ayrıca hızlı verilen kiloyu vücut koruyamaz ve kısa sürede fazlasıyla geri alır.
2 - Diyete başladıktan bir süre sonra, sıkılıp eski alışkanlıklarınıza geri dönüyor musunuz?
Halbuki zayıflamak ve verilen kiloları geri almamak için, yaşam boyu beslenmenize ve yaşam tarzınıza dikkat etmeniz gerekir. Şişmanlık (Obezite ) diyabet, hipertansiyon, kolesterol hastalıkları gibi yaşam boyu dikkatli beslenmeyi gerektirir.
3- Neden zayıflayamıyorum ? Kilo hedefiniz mantıklı ve erişilebilir mi ?
Hayaliniz, 50 bedenden 36 bedene düşmekse, öncelikle kendinize daha kolay erişilebilir bir hedef seçmeli ve o kiloya indikten sonra da, 1 yıl vücudunuzu indiği bu alt kiloda sabit tutma çabası içine girmelisiniz. Kısa bir süre için de 90’ lı kilolardan, 50’li kiloları hedeflemek, 40 kiloyu bir anda vermek sağlıklı bir hedef değildir. Bu yüzden erişilebilir mantıklı hedef seçmek önemlidir. 100 kiloluk bir kişinin 20 kilo vermesi bile, o kişinin sağlığında ve hayat kalitesinde çok net artışa sebep olur. Kişinin yaşam kalitesi artar.
4- Porsiyonlarınız fazla olabilir mi?
Zayıflamaya önce porsiyonlarınızı küçülterek başlayın. Sonra yediğiniz besinin içindeki yağ oranına dikkat etmeye. Yağ oranı yüksek gıdaların kalorisi yüksektir ve küçük bir miktari bile kilo almanıza sebep. Örneğin her gün yenen yağlı peynirler, yağlı süt- yoğurt , bisküviler, yağlı etten yapılmış köfteler yemekler gözle görmeden tükettiğiniz hayvansal ve katı yağlardır. Uzun vadede vücutta yağlanma sebep olurlar.
5- Neden zayıflayamıyorum ? Diyetle birlikte egzersiz de yapıyormusunuz ?
Kolay ve sağlıklı zayıflama diyet ile birlikte egzersiz de yapmakla olur. Yalnızca egzersiz yaparak zayıflanamayacağı gibi, aktivitesiz zayıflamada olmaz. Bunun ikisini de birleştirmek gerekmektedir . Egzersiz yaparak zayıflarsak vücudumuzun kas dokusunu koruruz ve kas kaybetmeyiz. Vücudunuzda ki kas oranı ne kadar fazlaysa , metabolizma hızınızda o kadar hızlıdır. Araştırmalar aerobik egzersizleri, yürüyüş, koşma, bisiklet , yüzme gibi egzersizlerle birlikte, ağırlık egzersizlerinin de yapılmasının kas gelişimi için gerekli olduğunu göstermektedir.
6 - Popüler magazin diyet listelerini mi uyguluyorsunuz ?
Zayıflama diyeti kişinin hayat tarzına ve sağlık durumuna özel olmalıdır. Mesela, devamlı trend zayıflama diyetlerini yapmak , başarısız olma nedenlerinizden biri olabilmektedir . Oysa kişinin yaşına, cinsiyetine, varsa kronik hastalıklarına ve hayat biçimine uyumlu bir liste gerekmektedir .
7- Zayıflama ilaçlarından mucize mi bekliyorsunuz?
En çok suistimal edilen konulardan birisi de zayıflama yardım ürünleridir. Çoğu zaman bitkisel olduğu iddasıyla piyasaya sürülen bu mevsimsel moda ilaçlar, sağlığı bozduğu gibi ölüme kadar varan risklerde içerebilmektedir. Bu ürünlerin ruhsatı, sağlık bakanlığı değil, tarım bakanlığıdır. Buna rağmen pek çok kişi her yıl, bu tip ilaçlarla mucize zayıflama beklemektedir.
Eğer siz de, neden zayıflayamıyorum diye düşünüyorsanız belki de yukarıda saydığım hataları yapıyor olabilirsiniz.
Zayıflama ve sağlıklı beslenme ile ilgili bilgileri, önerilerimizi, yemek tariflerimizi www.slimmingcenterestetik.com internet sitemizden veFacebook : slimmingcenterestetik sayfamızdan takip edebilirsiniz.
Diyetisyen Nurdan Çeliktaş/Milliyet
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder