6 Haziran 2016 Pazartesi

Ramazanda kilo almamak elinizde

Oruç tutarken aç kalınan sürenin uzun olması metabolizmayı yavaşlatacağı için normal beslenme düzeni sürdürüldüğünde kilo almak kaçınılmazdır. Bu nedenle ramazan ayı boyunca özellikle yağlı ve şekerli gıdalardan kaçınarak, formunuzu koruyabilirsiniz…



SAHURDA KAHVALTI YAPIN

Sahurda, özellikle doğru besinleri tercih etmek gün içinde oruç tutulan saatlerde açlığı önler ve zindelik sağlar. Sahurda poğaça, tost, sucuk, salam, ağır gıdalar yerine; yumurta, peynir, süt gibi kahvaltılık hafif besinler tercih edilmeli. Bazen pratik olması adına süt veya yoğurt ile yulaf ezmesi müsli gibi besinler de tercih edilebilir. Fakat bu besinlerin yanında meyve ve kuruyemiş de tüketilebilir.

BAŞLANGIÇ iÇiN TEK TERCiH YAPIN

İftarda tüketilen kızartmalar, yağlı yemekler, hamurla yapılan ağır tatlılar, fazla miktarda tüketilen pilav ve makarna da yağlanmayı artırır. Bu durum ağırlık hissini artıracağından kişi kendini zinde değil yorgun ve bitkin hisseder. İftarda başlangıç için zeytin, hurma, meze, börek, ceviz içi, kayısı, incir gibi birçok besini bir arada tüketmek yerine tek bir hurma ya da zeytin tercih etmek daha sağlıklı olur. Başlangıçta çorba, ardından etli sebze veya zeytinyağlı sebze yemeği, ızgara et,  yoğurt, ekmek, salata ile birlikte tüketilerek iftar sonlandırılabilir.

Her akşam pide yemeyin

Ramazanda en çok tüketilen besinlerden biri pidedir. Her akşam pide tüketmek yerine, kişi özel davetler için kendine bir ödül verme alışkanlığı geliştirilmelidir. Ramazan pidesi beyaz undan yapılır ve kalorisi diğer ekmeklere oranla daha fazladır. Yedikçe iştahı azaltmak yerine artırır; çünkü glisemik indeksi yüksek olduğundan kan şekerini hızlı yükseltip çabuk düşürür dolayısı ile yerken yeme isteğini artıran bir besindir. Hızlı depolanıp kişide yağlanmayı artırabilir. Fazla tüketilme isteği artacak bir besin olması sebebiyle kilo aldırır. Bu nedenle tüketimini sınırlandırmakta fayda vardır. Her akşam pide yemek yerine, kişi özel davetler için kendine bir ödül verme alışkanlığı geliştirilmelidir.

Asitli içecekler susuzluğunuzu gidermez

Susuz kalan vücut; yorgunluk, kas krampları, deride kuruma, sindirim sisteminde zorluk, sersemlik ve sıcaklık hissine sebep olur. Bunun için mutlaka sahura kalkılınca, iftar sırasında ve sonrasında yatana kadar bol sıvı tüketmek gerekir. Ancak asitli ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.

Tatlı kriziniz tutarsa…

Ramazan ayında tüm gün aç kalarak oruç tutan çoğu kişinin akşam yemeği sonrası tatlıya olan isteği artar. Burada yapılması gereken tatlı tüketimini sınırlandırmak ve doğru tercih etmektir. Örneğin baklava, künefe veya tulumba tercih etmek yerine güllaç, kazandibi, dondurma veya meyveli kuplar tercih edilmelidir.

Hepsi aynı zamanda tüketilmemelidir. Örneğin hamurlu şerbetli tatlılardan künefe şekerpare tüketilecekse bile 1-2 adeti geçmeyecek şekilde alınabilir. Güllaç, kazandibi, muhallebi ve meyve tatlıları oldukça sağlıklı tatlılardır.

ÖRNEK MÖNÜ

SAHUR
Önce yarım litre suya hazırladığınız, tarçın kabuklu, elma dilimli, limon dilimli ve yeşil çaylı sabah iksirinizi için. Ardından kabak rendeli 2 yumurtalı omlet + yarım dilim kepekli lavaş + domates + salatalık söğüş yiyin.

İFTAR

Orucunuzu, 1 büyük bardak su ile açıp, bir süre sonra soğuk çorbanızı için.
Yapılışı: 4 kaşık yoğurt ve 1 çay bardağı suyu birlikte çırpın.1 su bardağı haşlanmış nohut, 1 kahve fincanı haşlanmış karabuğday, 1 salatalık rendesi ve taze nane ilave edip, pul biber ve bir fiske tuzla tatlandırın.

Yemekten hemen sonra Türk kahvesi için. Yarım saat sonra yeşil çay/beyaz çay/mate seçeneklerinden birini tüketin.

ARA

Yarım litre su için.

İFTARDAN 2 SAAT SONRA

Közlenmiş patlıcan, közlenmiş kırmızı biber, domates ve biberi ince kıyarak salata haline getirin. Limon, elma sirkesi ve bir fiske tuzla tatlandırın. 200 gram yağsız yoğurtla doyana kadar tüketin.
Yemekten hemen sonra rezene çayı için.

2 SAAT SONRA

3 top light dondurma

(Taylan Kümeli / Sözcü)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder