28 Kasım 2017 Salı

Hangi Renk Besin, Neye İyi Geliyor?

Dengeli beslenmek hem vücudumuz hem de bağışıklık sistemimiz için önem taşıyor. Beslenmede çeşitlilik sağlamanın bir yolu da meyve ve sebzeleri renklerine göre ayırarak tüketmek. Farklı renklerde besinler tercih ederek değişik vitamin ve mineralleri vücudunuza alabilirsiniz. Kendine özgü özelliklerle dolu olan sebze ve meyvelerle kendinizi daha enerjik ve dinç hissedebilirsiniz. 

Peki hangi renk besin neye iyi geliyor? 

Kırmızı besinler 

Kırmızı renkli besinler genel olarak likopen zengini besinler arasında gösteriliyor. Likopen vücudumuz tarafından üretilmeyen bir madde olduğu için bunu dışarıdan takviye etmek oldukça önemli. Antosiyanin de içeren kırmızı besinler bu özellikleri ile kansere karşı da koruyucu görevi üstleniyor. Kırmızı biber, çilek, nar ve domates kırmızı besinlere örnek verilebilir.

Mor besinler 

Antosiyanin pigmeniti içeren bir başka besin grubu ise mor besinler. Mor yiyecekler genel olarak cilde güzellik ve ışıltı katan ve yaşlanmayı geciktiren özellikler gösteriyor. Bunun yanında hafızayı güçlendiren ve kalp hastalıklarını da engelleyen mor renkli besinlerin başında kiraz, üzüm, vişne, erik, pancar ve kuru üzüm geliyor.

Sarı besinler 

Göz sağlığına yararlı olan sarı renkli besinler aynı zamanda metabolizmayı hızlandırmada ve bağışıklık sistemini güçlendirmede de rol oynuyor. Karotenoid pigmenti yönünden zengin olan bu besinler mandalina, havuç, malta eriği, portakal, limon, kayısı ve kavun olarak sıralanabilir.

Beyaz besinler 

Antoksantin pigmenti içeren beyaz renkli besinler kansere karşı koruyucu özelliklere sahip. Kaliteli posaları ile tanınan beyaz renkli besinler aynı zamanda sindirim sistemine de pek çok fayda sağlıyor. Beyaz renkli meyve ve sebzeler arasında patates, muz, mantar, elma, karnabahar, enginar, ayva ve armut geliyor.

Yeşil besinler 

En yaygın besin grupları arasında bulunan yeşil sebze ve meyveler klorofil bakımından zenginler. C vitamini bolca bulunan yeşil besinler kalp ve damar hastalıklarını önlemeye de yardımcı. Ayrıca bağışıklık sistemini de kuvvetlendiren yeşil renkli yiyecekler diyet listelerinin de vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Bezelye, taze fasulye, roka, avokado, yeşil biber, kabak, salatalık, maydanoz ve nane gibi yiyecekler en çok tüketilen yeşil renkli yiyecekler arasında.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder